| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Ağırlık yönetimi |

Sağlığı ve Hastalıkları

Kemoterapi Diyet Kısıtlamaları

Kemoterapi, kanserli hücreleri yok ederek kanseri tedavi etmek için kullanılır, ancak aynı zamanda vücudunuzun bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olmak için nötropenik bir diyet önerilebilir, ancak 2013'te “Kanser Hemşireliği” bölümünde yayınlanan araştırmalar bu diyetle enfeksiyonlarda bir azalma bulamadı. Amerikan Kanser Topluluğu, protein, karbonhidrat, yağ, su, vitamin ve minerallerle dolu dengeli bir diyet önerir. Diyet ayrıca kemoterapinin istenmeyen bazı yan etkilerini hafifletmeye de yardımcı olabilir.

Nötropenik Diyet

Normalde bağışıklık sisteminiz gıdalarda bulunan bakterilerle savaşabilir. Kemoterapi bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir ve bu da tehlikeli enfeksiyonlara yol açabilir. Bir nötropenik diyet zararlı bakteri içeren yiyeceklerden kaçınır. Kaçınılan yiyecekler arasında çiğ veya çiğ meyve ve sebzeler, az pişmiş et, balık, yumurta, çiğ fındık, pastörize edilmemiş süt ürünleri, yoğurt, soğuk demlenmiş çay ve güneş çayları bulunur. Restoranlarda bulunanlar gibi salata barları da nötropenik diyete dahil değildir. “Kanser Hemşireliği” nde yayınlanan bir araştırma, bir nötropenik diyetin yararlarını gözden geçirdi. Araştırmacılar kemoterapi alan ve bağışıklık sistemini zayıflatan katılımcıları seçtiler. Bu bireyler normal diyetlerini veya nötropenik diyetlerini uyguladılar. Araştırmacılar iki grup arasındaki enfeksiyon sayısında bir fark bulamamışlardır.

Kemoterapi Sırasında Diyet Önerileri

Amerikan Kanser Topluluğu, iyi protein, yağ, karbonhidrat, su, vitamin ve mineral kaynakları yemeyi önerir. Bu besinler vücudunuza kansere karşı savaşmak için ihtiyaç duyduğu besinleri verir. Önerilen yiyecekler arasında balık, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri, zeytinyağı, keten tohumu ve bol miktarda meyve ve sebze, ayrıca kinoa, kahverengi pirinç, ekmek ve tahıl gibi tahıllar bulunur. Yiyecekleri güvenli bir şekilde kullanmayı da hatırlamak önemlidir. Ellerin 30 saniye boyunca ılık, sabunlu suyla yıkanması gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için kritik öneme sahiptir. Çiğ ve pişmiş yiyecekler için ayrı bir bıçak ve kesme tahtası kullanın. Sığır eti, domuz eti, dana eti ve kuzu 145 derece Fahrenheit'e, öğütülmüş etler ise 160 derece Fahrenheit'e kadar pişirilmelidir. Kanatlılar 165 derece Fahrenheit'e kadar pişirilmelidir.

İshal ve Kabızlık

İshal ve kabızlık, kemoterapinin diyetin tedavisine yardımcı olabileceği iki nahoş yan etkisidir. Şiddetli ishal şikayeti varsa, ilaç almanız gerekebilir, ancak beyaz pirinç, elma püresi, yulaf ezmesi ve beyaz ekmek gibi yiyecekler de yardımcı olabilir. Kraker ve kraker gibi tuzlu yiyecekler, sodyum gibi kaybolan elektrolitlerin yerine yardımcı olabilir. Kayısı, şeftali ve armut nektarı gibi meyve suları içmek yardımcı olabilir. Bol miktarda sıvı almayı da unutmayın. Kabızlık yaşıyorsanız, yulaf ezmesi, elma püresi, kepekli tahıllar, kinoa ve pirinç gibi lif içeren yiyecekler yemek yardımcı olabilir. ufak, sık öğünler yemek ve yumuşak, kokusuz yiyecekler seçmek. Bazı fikirler arasında tavuk şehriye çorbası, çırpılmış yumurta ve tost yer almaktadır. Zencefilli besinler de mide bulantısına yardımcı olabilir. Ağız kuruluğu varsa, tatlılar, ılık çorba, yoğurt veya patates püresi yardımcı olabilir. Yiyeceklere süt, et suyu, sos veya sos ekleyin. Başka bir fikir, yemek için üzüm, kavun, şeftali veya karpuz dondurmaktır. Kemoterapi görenlerde de iştahsızlık olabilir, bu nedenle en sevdiğiniz yiyecekleri seçmeyi deneyin. Kalorili olarak yoğun smoothie'ler içmek, çok az kalori içeren su veya kahveden daha iyi bir seçim olabilir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com