Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çocukları ve yetişkinleri etkileyen yaygın bir hastalıktır. Bu nörolojik bozukluğu olan kişilerde (1) dikkat eksikliği veya (2) hiperaktivite var, veya hem hiperaktivite, hem de dikkati koruyan problemleri var. Sağlıklı bir diyet ve DEHB'yi tetikleyen gıdalardan kaçınan özenle seçilmiş bir kahvaltı, kapsamlı bir tedavi programının önemli bir parçası olabilir ve bazı insanlar için DEHB semptomlarının ortaya çıkması ve ciddiyetini doğrudan etkileyebilir.
Günün En Önemli Yemeği
Kahvaltı herkes için önemli bir öğündür, ancak DEHB olan kişiler için odaklanıp dikkat edip etmeyeceklerini veya dikkat dağıtıcı olmalarını belirleyen hayati bir faktör olabilir. DEHB'li çocukların ebeveynleri için, çocuğunuzun beslenme ihtiyaçlarını karşılayan sabah kahvaltısını, kahvaltı ve öğle yemeği arasında geçen birkaç saatlik bir süre içinde sağlamak özellikle önemlidir. AdditudeMag.com'da belirtilen ve Pediatri Arşivi ve amp; Ergen Tıbbı, kahvaltıyı rutin olarak yiyen çocukların dikkatleri artırdığını, hiperaktiviteyi, daha az davranış problemini, daha yüksek matematik ve okuma puanlarını ve daha düşük depresyon ve anksiyete düzeylerini geliştirdiğini ortaya koydu.
DEHB'nin Nedenleri -
Çeşitli faktörler katkıda bulunabilir DEHB'ye ve kahvaltı planlarken dikkate alınması gereken. Reaktif hipoglisemi veya reaktif hiperinsülinemi gibi metabolik koşullar düşük kan şekeri indükleyerek DEHB semptomlarını tetikleyebilir. Ayrıca, gıda hassasiyetleri ve gıda alerjileri DEHB semptomlarına neden olabilir. Metabolik işlev bozukluğunun veya gıda hassasiyetlerinin doğrudan bir sonucu olan DEHB semptomları olan kişiler için, diyet ve beslenme yönetimi etkili DEHB tedavisi için kritik öneme sahip olabilir.
Gıda Hassasiyetleri ve Alerjiler
Kahvaltıdan ve genel olarak diyetten dışlanmalıdır. “Beslenme İyileştirme Reçetesi” yazarı Phylis Balch da dahil olmak üzere çeşitli kaynaklar, insanların bilinmeyen bir kısmı için, gıda alerjileri ve gıda duyarlılıklarının DEHB semptomlarına önemli katkıda bulunduğuna dikkat edin. Bazı insanlarda DEHB semptomlarını tetikleyebilen yiyecekler şunlardır: işlenmiş yiyecekler; katkı maddeleri veya yiyecek renkleri olan yiyecekler; makarna ve buğday ekmeği dahil olmak üzere glütenli gıdalar; Günlük Ürünler; ve aspartam gibi yapay tatlandırıcılar. Besin duyarlılıklarını değerlendirmek için, bu yiyecekleri en az üç hafta boyunca diyetten çıkarın. DEHB belirtileri üzerindeki etkisine dikkat edin. Maddeleri tekrar tekrar diyete sokun ve DEHB semptomları üzerindeki etkisini izleyin.
Şeker ve DEHB
Tatlı ve şekerli yiyecekler kahvaltıdan çıkarılmalıdır. Çoğu insan için, kahvaltı ve öğle yemeği arasında üç ila beş saatlik bir süre vardır. Şekerler ve nişastalar birkaç dakika içinde kan şekeri haline dönüşür. Bu hızlı bir enerji patlaması verebilir, ancak aynı zamanda DEHB belirtilerini tetikleyebilir. Ayrıca, kan şekerleri bir kez metabolize edildikten sonra, beynin aktivitesini ve sabahın geri kalanına olan ilgiyi uygun bir şekilde sürdürmek için kalan glikoz kaynağı kalmaz. Bu koşullara karşı hassas olan insanlar için çözüm kan şekerlerini stabilize eden yemekler yemektir. Hamur işleri, çörekler, kekler, şekerli veya işlenmiş kahvaltı gevrekleri, krepler, şuruplar ve beyaz ekmek tostları gibi basit karbonhidratlardan kaçının.
Protein İçerisinde Yüksek Kahvaltı Yapın
DEHB olan kişiler için proteinler her birine dahil edilmelidir. kahvaltı. Proteinlerin sindirilmesi ve kan şekeri haline dönüştürülmesi birkaç saat sürer. Proteinler bu nedenle kan şekerlerini stabilize eder ve DEHB belirtilerini en aza indirir. Proteinler ayrıca, nörotransmiterler olarak adlandırılan önemli beyin kimyasallarının oluşturulmasına yardımcı olan amino asitlere de dönüştürülür. Protein içeren yiyecekler arasında soya ürünleri, fındık, et, yumurta, yoğurt, süt ve peynir yer almaktadır.
Proteinli Karbonhidratlar Dahil Etme
Taze meyveler, sebzeler ve tam tahıllı gıdalar gibi kompleks karbonhidratlar metabolik düzenlemeye yardımcı olur ve DEHB belirtilerini azaltabilir. İdeal bir kahvaltıda protein ve kompleks karbonhidratlar bulunur. Örneğin, yumurta ve taze kesilmiş meyvelerden oluşan bir kahvaltı yapın; üstüne meyveli hafif tatlandırılmış tam tahıllı tahıl; ya da tam tahıllı ekmek üzerindeki doğal fıstık ezmesi.
Dikkat
Düşünceli bir şekilde planlanmış bir kahvaltı, özellikle DEHB belirtileri metabolik işlev bozukluklarından ya da gıda hassasiyetlerinden kaynaklanan kişiler için önemli bir öğündür. Yine de, uygun bir kahvaltı ve sağlıklı beslenmenin, terapi ya da tıbbi tedavinin yerine geçmesi düşünülmemelidir. DEHB belirtileri diğer tıbbi bozukluklardan kaynaklanabilir veya diyet müdahalelerine cevap vermeyebilir. DEHB belirtileri devam ederse aile hekiminize danışın.
, , ] ]