Birkaç kilo atma isteği ile kilo verme konusundaki yoğun bir bağımlılık ve takıntı arasında çok büyük bir fark var. Kilo kaybı üzerine fiksasyon, yeme bozukluğu olarak ortaya çıkan, hastaneye yatışa yol açabilecek ve aşırı durumlarda ölümle sonuçlanabilecek psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir.
Anoreksiya Nervoza
Anoreksiya nervoza, genellikle anoreksi olarak anılır bir bireyin normal vücut ağırlığının yüzde 15'i kadar olan bir vücut ağırlığını korumanın reddi olarak tıbbi olarak tanımlanan bir yeme bozukluğudur. Anoreksiya iki alt gruba ayrılır - kısıtlayıcı ya da aşırı yeme /temizleme. Hastalık mevcut davranışlara göre sınıflandırılır.
Kısıtlı anoreksi türü, vücut ağırlığını çok düşük tutmak için gıda alımını ciddi şekilde sınırlandırır. Kısıtlayıcı tip anoreksikler sıklıkla aşırı miktarda egzersiz de yaparlar. Anoreksi kanaması yiyen /temizleyen alt tipi, müshil küfürler, idrar söktürücü ilaçlar ve lavman kullanımı gibi kendiliğinden kaynaklanan kusma veya tahliye davranışlarını içerir.
Anorektik Belirtiler
çarpık beden imajı, kilo alma yoğun ve irrasyonel korkusu, yiyeceklerle meşgul olma, anormal yeme alışkanlıkları ve hastalığın reddedilmesini içerir. Zaman içinde, anoreksi ayrıca kırılgan kıllar ve tırnaklar, sarı cilt, ağız kuruluğu, soğuğa karşı artan hassasiyet, kas ve vücut yağ kaybı, konfüzyon ve depresyon gibi çeşitli fiziksel semptomlara neden olur. Vücut ağırlığı önemli ölçüde düştüğünde, anoreksiya sıklıkla en az üç ardışık adet döneminin olmaması olan amenore oluşumuna neden olur.
Bulimia Nervosa
Bulimia nervosa, tekrarlanan kanama dönemleri ve tasfiye. Bulimia olan biri genellikle bir oturuşta büyük miktarlarda yemek yiyor ve ardından kalorilerden kurtulmak için kustu. Bu tür bulimiye, temizleyici bulimiye denir. Tasfiye etmeyen bulimilerle kalorilerden kurtulma girişimleri aşırı egzersiz, müshil kötüye kullanımı ve diüretik kullanımı içerebilir.
Bulimik Semptomlar
Bulimik davranışlar; kontrol kaybı, yemekten sonra kendi kendine oluşan kusma, aşırı egzersiz, vücut görüntüsü ile meşgul olma ve çarpık vücut görüntüsü. Bulimia'nın fiziksel semptomları arasında diş ve diş etlerinin erozyonu, anormal bağırsak fonksiyonu, şişmiş bezler, boğaz ağrısı, ellerde yaralar, dehidrasyon, düzensiz kalp atışı, depresyon, anksiyete ve menstrüasyondaki değişiklikler sayılabilir. Her iki yeme bozukluğu türü de akıl hastalıkları olarak sınıflandırılır. Bu kilo kaybı bağımlılıklarının tedavisi genellikle uzun sürelidir ve psikoterapiyi içerir. Kendine zarar veren kilo verme bağımlılığını bırakmayı reddeden insanlar hastaneye kaldırılabilir.
, , ] ]