Sağlıklı besinler yemek, ciddi bir diyetle değil, en sevdiğiniz yiyeceklerden uzak durma ya da model inceltme ile ilgili değildir. Doğru beslenme, mümkün olduğu kadar zihinsel ve fiziksel olarak sağlıklı olmanızı sağlayan bir yaşam tarzıdır. Herkes için ideal bir beslenme planı yok, ancak sizin için işe yarayan sağlıklı bir beslenme planı seçmek size bazı önemli faydalar sunacak.
Gelişmiş Enerji
Tahıllar, sebzeler ve meyveler gibi sağlıklı karbonhidratlar tüketmek enerji seviyelerinizin gün boyunca sabit kalmasına yardımcı olur çünkü kanınızdaki yavaş bir şeker akışına parçalanırlar. Buna karşılık, şeker, patates kızartması ve beyaz ekmek gibi daha çok rafine edilmiş karbonhidratları yemek, kan şekerinizde çivilere ve dalmalara neden olur, bu da ruh halinizi değiştirmenize ve günlük işlere odaklanmanıza zorlanmanıza neden olabilir. Amerikan Egzersiz Konseyi, sabahın durgunluğunu azaltmak için meyveli yulaf ezmesi gibi besleyici bir kahvaltı yemeyi önerir. Sürekli enerji için öğün aralarında küçük “yavaş karbonhidrat” atıştırmalıklarını takip edin.
Kilo Bakımı
Kilonuzu korumak için sürekli olarak yakdığınız kadar kalori almalısınız. Bu nedenle, fast food gibi çoğunlukla yüksek kalorili ve normal soda gibi yüksek kalorili içeceklerin içerdiği zaman kilo alma riskinizi arttırırsınız. Tam tahıllı tahıllar, meyveler, sebzeler, az yağlı süt ürünleri ve yağsız proteinler gibi çoğunlukla besleyici, düşük kalorili yiyecekleri yemeye odaklanırsanız, fazla kilolu veya obez olma olasılığınız düşüktür. Bu, genel yaşam kalitenizi artırır - örneğin, yürüyüş ve merdiven çıkma gibi günlük aktivitelerle daha az sıkıntı yaşarsınız ve hayatı tehdit edici sağlık sorunları geliştirme şansınızı azaltır.
Sağlıklı Kalp
Siz Diyetiniz doymuş yağ, trans yağ, kolesterol ve sodyum yönünden zengin ise kalp hastalığı riskinizi artırın. Özellikle çok fazla doymuş ve trans yağa sahip olmak kalp hastalığına yakalanma olasılığınızı artırır, çünkü kan kolesterol seviyenizi yükseltir ve arter plaklarına zarar verir. Kalp sağlığına zararlı yağların yaygın kaynakları kırmızı et, tam yağlı süt, hurma yağı, hindistancevizi yağı, kızartılmış besinler, kutulu unlu mamuller ve krakerlerdir. Bu yağların çoğunu, fındık, tohum, avokado ve yağlı balık gibi gıdalarda bulunan çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlarla değiştirin.
Eğer yediğiniz karbonhidratların çoğu rafine edilmişse, Tip 2 diyabet hastalığınız daha fazladır. Buna karşılık, tam tahıllardaki kepek ve lif, kan şekeri ve insülin seviyelerinizi yavaşça artırır ve Harvard Halk Sağlığı Okuluna göre, insülin üreten makinelerinize daha az stres uygular. Kepekli tahıllar ayrıca Tip 2 diyabet riskinizi azaltmada rol oynayabilecek vitaminler, mineraller ve fitokimyasallar içerir. “Kötü” yağlar yerine çoklu doymamış yağ alımınızı arttırmak, Tip 2 diyabet geçirme şansınızı da azaltabilir.
Sağlıklı Beyin
Kolesterol yönünden zengin bir doymuş yağ ve doymuş yağ riski Alzheimer Birliği'ne göre yüksek kolesterol ve Alzheimer hastalığı. Ancak, diyetinizde daha yüksek seviyede tekli doymamış ve çok doymamış yağlar bulunması, kolesterol seviyenizi artırabilir ve beyin hücrelerinizi korumanıza yardımcı olabilir. Beyin hücrelerinizin korunmasına yardımcı olabilecek diğer yiyecekler koyu tenli sebzeler ve lahana, brokoli, kırmızı dolmalık biber, yaban mersini, kırmızı üzüm ve kiraz gibi meyvelerdir.