Divertikülit, kolonda bulunan bir hastalıktır ve Medline Plus'a göre divertiküloz olarak bilinen bir durumdan gelişir. Divertiküloz, kolonun dışında divertikül olarak bilinen keselerin oluşumunu içerir. Divertikülit, bu divertiküllerden birinin enfekte olması ve iltihaplanması durumunda ortaya çıkar. Divertiküliti olan hastalarda ateş, bulantı ve ciddi karın ağrısı görülür. Divertikülit diyeti, iltihaptan kurtulmak için kolona zaman verir.
Clear Sıvı Diyet
Aktif bir divertikülit atağı sırasında, hastalara doktor tarafından genellikle iki veya üç gün boyunca şeffaf bir sıvı diyetine uymaları tavsiye edilir. MayoClinic.com’a. Berrak sıvı diyet, kolonun daha fazla iltihaplanmasını önler. Berrak sıvı gıdaların örnekleri arasında, hamursuz meyve suyu, et suyu, berrak soda, sade jelatin, kremasız çay veya kahve ve meyva bitleri veya meyve özü olmayan buz popları bulunur. Üç günden fazla bir süre boyunca berrak sıvı diyetinin sürdürülmesi aşırı zayıflığa neden olabilir. MayoClinic.com'a göre, hastalar temiz sıvı diyetinde üç gün sonra düşük lifli bir diyete geçmelidir.
Düşük lifli Diyet
Hastalar divertikülitte iyileşirken yavaş lifli bir diyet uygulamalıdır. . Düşük lifli besinler arasında çok az ya da hiç hamuru olmayan meyve suları, yumurtalar, zenginleştirilmiş beyaz ekmek, konserve meyveler, tohumsuz ya da fındıksız tatlılar, düşük lifli tahıllar, süt, yoğurt ya da tohumsuz ya da kabuklu peynirler, yumuşak fıstık ezmesi, yumuşak et, beyaz pirinç, sade makarna ve tohum veya derileri olmayan iyi pişirilmiş sebzeler.
Yüksek lifli Diyet
Akut enfeksiyon iyileştikten sonra, yüksek lifli yiyecekleri yemek ve psyllium gibi dökme katkı maddelerini kullanmak azaltmaya yardımcı olabilir MayoClinic.com'a göre, divertikülit riski. Aşırı gazı önlemek için yüksek lif yavaşça arttırılmalıdır. Yüksek lifli yiyecekler meyveler, sebzeler, tam buğday, çavdar ve kepek gibi tam tahıllı ekmekler, mercimek ve kuru fasulye gibi baklagiller, tam tahıllı tahıllar, yabani pirinç ve kahverengi pirinç içerir. Hastalar, yüksek lifli diyet sırasında bol miktarda sıvı içmelerini sağlamalıdır. Lif, suyu emerek ve kolonda yumuşak ve hacimli dışkıyı artırarak çalışır. Bol miktarda sıvı içmeyen hastalar kabızlığa neden olabilir.
, , ] ]