Genelde paleo diyeti olarak adlandırılan paleontoloji diyeti, atalarımızın yegâne olarak avlanma ve bir toplama aracı olarak kullandıklarında Paleolitik dönemden sonra modellenir. Paleo diyetin ardındaki temel teori, atalarınız onu yemezlerse ya da içmemelisiniz.
Kaçınılması Gereken Yiyecekler
Paleo diyeti, buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılları küçümser. mısır, darı ve pirinç ile bu tahıllarla yapılan yiyecekler. Tereyağı, süt, peynir, yoğurt ve dondurma gibi süt ürünleri de diyet dışıdır. Beyaz patatesler, tatlı patatesler, yumrular ve kökler gibi nişastalı sebzeleri tüketemezsiniz. Yağlı etler, tatlılar, meyveli içecekler, işlenmiş yiyecekler ve pastırma, şarküteri etleri ve ticari çeşniler gibi fazla miktarda tuz içeren yiyecekler de paleo diyetinde yasaktır. paleo diyeti sebze, meyve ve tavuk, hindi, yağsız sığır eti, domuz filetosu ve herhangi bir balık gibi çeşitli yağsız etlerden oluşur. Paleo diyetinde yumurta tüketebilirsiniz, ancak alım haftada 6 ile sınırlandırılmalıdır. Yumurta alırken, omega-3 yağ asitleri ile zenginleştirilmiş çeşitleri tercih etmelisiniz. Paleo diyetini uygularken fındık ve tohumlara da izin verilir.
Dikkat Edilecek Noktalar
Paleolitik atalarınız diyet soda, kahve, çay ve alkollü içeceklere ulaşmasa da, bu içeceklere ılımlı bir şekilde izin verilirken paleo diyeti. Zeytin, keten tohumu, ceviz, avokado ve kanola gibi bazı yağları da tüketebilirsiniz. Bununla birlikte, alım 4 yemek kaşığı ile sınırlı olmalıdır. Günde, özellikle kilo vermek sizin hedefiniz ise.
Eleştiriler
Birçok insan paleo diyetini savunurken, bazı sağlık profesyonelleri bunu reddetti. Her bir besin grubu farklı besin türleri sunar, bu nedenle tüm bir besin grubundan kaçınmak, önemli vitamin ve mineralleri ortadan kaldırır. Bazen yiyeceğin kendisi değil, seçilen çeşitlilik fark yaratır. Örneğin, birçok insan, birçok önemli besin maddesinde olmayan beyaz makarna, beyaz pirinç ve beyaz ekmek gibi rafine tahılları seçer. Bu tahılların yerine, tam buğdaylı makarna, kahverengi pirinç ve tam buğday ekmekleri gibi daha sağlıklı seçeneklerin verilmesi, diyetinizin besin değerini artırır. Ek olarak, tahıllar, bunun temelini sağlamayan bir yemeği tamamlamak içindir. Tabağınızı makarna ve sosla doldurmak yerine, yarım bardak makarnanın porsiyon büyüklüğüne sadık kalın ve tabağınızın yarısını besin bakımından zengin sebzelerle doldurun. Kalsiyum ve D vitamini içeren süt ürünlerinin ve fasulye gibi lif zengini gıdaların çıkarılmasının sağlığınıza zarar vermekten ziyade sağlığa zararlı olduğu düşünülmektedir.
, , ] ]