Kilo vermek ve daha sağlıklı yiyecek seçimi yapmak, prediyabet olarak da bilinen insülin direncine sahip kişiler için önerilen en önemli tedavi yöntemlerinden ikisidir. Düşük karbonhidrat diyeti uygulamak size her ikisinde de yardımcı olabilir. Ancak başlamadan önce, diyet planını gözden geçirmek ve sağlık ve güvenlikle ilgili endişeleri tartışmak için doktorunuza ve diyetisyeninize danışın.
İnsülin Direnci ve Diyet
İnsülin, kan dolaşımınızdan glikoz taşımaktan sorumlu bir hormondur Hücrelerinize. Hücreler daha sonra enerji için glukoz kullanabilir. İnsülin direnci vücudunuzun insülin yaptığı anlamına gelir, ancak hormon işini etkili bir şekilde yapamaz. Telafi etmek için vücudunuz daha fazla insülin üretir ve sürekli olarak artan kan şekeri ve sonunda diyabet ile sonuçlanırsınız. Aşırı kilo ve aktivite eksikliği, insülin direncinin en yaygın iki nedenidir, bu nedenle diyet ve aktivitenin birincil tedavi şekli olarak önerilmesidir. Sağlıklı yiyecekleri yemek ve porsiyon kontrolü kullanmak genellikle kilo kaybını arttırmak için tavsiye edilir. Düşük karbonhidratlı diyetler özellikle etkili olabilir, çünkü Amerikan Klinik Beslenme Dergisi'nde yayınlanan 2007 tarihli bir makaleye göre, yalnızca kilo kaybını teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda insülin direncini de arttırır.>
Düşük karbonhidrat diyetini neyin oluşturduğu konusunda net bir kılavuz bulunmamasına rağmen, çoğu uzman karbonhidratları günde 50 ila 150 gramla sınırlamanın düşük karbonhidratlı bir diyet olarak kabul edildiğini ve günde 20 ila 50 gramla sınırlandırıldığını kabul eder. çok düşük karbonhidrat diyetidir. Düşük karbonhidrat diyeti planlarının çoğu, vücudun glikoz yerine enerji için yağ kullandığı süreç olan ketozu tetiklemek için çok düşük karbonhidrat kısıtlamasıyla başlar. 2007 Amerikan Klinik Beslenme Dergisi makalesine göre, çok düşük karbonhidrat planının insülin direncine sahip insanlar için en iyi şekilde çalıştığı görülmektedir. Çok düşük karbonhidrat planı tipik olarak sadece diyetin hızlı kilo verme aşaması içindir, ancak bir kişinin ne kadar kilo vermesi gerektiğine bağlı olarak geçicidir, sadece iki hafta ila iki ay sürer.> Düşük Karbonhidratlı Gıda Tercihleri
Diyetinizi doğal olarak düşük karbonhidratlı gıdalarla doldurmak kan şekerini düşürmeye yardımcı olur ve bu nedenle insülin seviyesini de düşürür. Yani pilav ve makarna yerine, diyetin ilk aşamalarında ağırlıklı olarak proteinli yiyecekler ve sebzeler yiyeceksiniz. Tavuk, hindi, deniz ürünleri, sığır eti, domuz eti ve yumurtalar neredeyse tamamen karbon içermez ve en düşük karbonhidrat planlarının temelini oluşturur. Ispanak, salatalık, hindiba, yonca filizi, brokoli, lahana ve salatalık gibi düşük karbonhidratlı sebzeler geri kalanı doldurur, besin ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olurken, lif içeriği sizi tatmin eder. Tereyağı, zeytinyağı, soya yağı ve mayonez doğal olarak karbonhidrat içermez ya da karbonhidrat içermez ve yemeklerinize lezzet katar. Kaşar, mozzarella ve İsviçre gibi peynirler de düşük karbonhidrat diyeti için, ons başına 1-2 gram net karbonhidratla iyi bir seçim yapar. Daha az kısıtlayıcı planlar fındıklara, bazı meyvelere ve bazı süt gıdalarına izin verir.
Düşük karbonhidratlı planlar kan şekerini etkileyen karbonhidrat olan "net" karbonhidratları sayar. Net karbonhidratları bu şekilde hesaplayabilirsiniz: toplam karbonhidrat eksi fiber gram. Yani 5 gram toplam karbonhidrat ve 2 gram lif içeren bir yiyeceğin 3 gram net karbonhidratı vardır.
Düşük Karbonhidratlı Diyetlerin Olası Yan Etkileri
Düşük karbonhidratlı diyet diyet kilo vermenize yardımcı olabilir ve İnsülin seviyelerini iyileştirmek, olası yan etkileri ve güvenlikle ilgili endişeleri doktorunuzla görüşmek istersiniz. Kan şekeri veya kan basıncı yönetimi için ilaç kullanıyorsanız, kilo vermeniz ve diyet kan şekeri değişikliklerinizi kontrol ederek daha iyi kontrol altına almanız nedeniyle bunların azaltılması gerekebilir. İlacınız için gerekli tüm ayarlamalar doktorunuz tarafından yapılmalıdır.
Karbonhidratlarınızı sınırlandırmak da yan etkilere neden olabilir. Düşük karbonhidrat alımı, karbonhidrat derecesinin derecesine bağlı olarak bazı kişilerde baş ağrısı, halsizlik, ciltte kızarıklık, kas krampları, ishal veya kabızlığa neden olabilir. Düşük karbonhidrat diyeti uygularken herhangi bir semptom yaşarsanız, bunları doktorunuzla görüşün.