|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Ağırlık yönetimi
Sağlığı ve Hastalıkları

İnsüline Bağlı Diyabet Diyet Planı

Tip 1 diabetes mellituslu insanlar (T1DM) durumlarının en zorlu kısımlarından birinin ne yiyeceğini bulmak olduğunu görebilir. Amerikan Diyabet Birliği'ne (ADA) göre, T1DM'li tüm insanlara fayda sağlayacak tek bir diyet veya yemek planı yok. Mevcut boy ve kilo, aktivite düzeyi, ilaçlar ve diğer hastalıklar önemli hususlar. Ek olarak, her bireyin kendine özgü bir yaşam tarzı ve yiyecek tercihleri ​​vardır ve kişiselleştirilmiş bir yemek planı geliştirmek için sağlık ekibiyle ilgilenmelidir. Genel hedefler, sağlıklı bir vücut ağırlığını korurken sağlıklı kan şekeri seviyeleri, kan yağları ve kan basıncını sağlamaktır.

Karbonhidratlar

Gıdalardaki karbonhidratların miktarı ve türü kan şekeri seviyelerini etkiler, ancak idealdir günlük karbonhidrat alımının miktarı T1DM'li insanlar arasında farklılık gösterir. ADA, esnek bir insülin tedavisi programındaki kişilerin karbonhidratları saymayı öğrenmelerini ve böylece karbonhidrat alımlarına bağlı olarak gereken doğru insülin dozunu belirlemelerini önerir. Günlük sabit bir insülin dozu olanlarda ADA, her gün yaklaşık aynı saatte aynı miktarda karbonhidrat yemeyi önerir. Sebzeler, meyveler, kepekli tahıllar, baklagiller ve süt ürünlerinden elde edilen karbonhidratlar, karbonhidratlara göre, soda ve şekeri yüksek olan düşük yağlı veya yağsız ürünler gibi şekerli tatlandırılmış içeceklerden tercih edilir.

Protein

T1DM ve normal böbrek fonksiyonu olan insanlar için, önerilen diyet protein miktarı diyabeti olmayan insanlarla aynıdır. Diyabetik böbrek hastalığı olanlar için, ADA günlük protein alımını 0,8 g /kg vücut ağırlığı altında tutmayı önerir. Diyetisyeniniz bu miktarın günlük olarak protein yönünden zengin yiyecekleri nasıl çevirdiğini belirlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca ADA bu miktardan daha az tüketmemeyi de tavsiye eder, çünkü düşük diyet proteinleri kan şekeri kontrolüne yardımcı olmaz, kalp hastalığı riskini azaltır veya azalan böbrek fonksiyonlarını durdurur. İyi protein kaynaklarının örnekleri arasında yağsız etler, kümes hayvanları ve balıklar, az yağlı veya yağsız süt ürünleri ve tofu ve fasulye gibi vejetaryen protein kaynakları bulunur.

Fat

ADA, T1DM'li kişilere tavsiye eder. diyabetsiz kişiler için önerilenlerle aynı yağ alımına ilişkin diyet kurallarını takip edin. Fındık, avokado ve zeytin yağı gibi gıdalardan elde edilen tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar, yüksek düzeyde doymuş yağ içeren tereyağı veya domuz yağı yerine daha sağlıklı yağ kaynaklarıdır. 2015-2020 Amerikalılar için Diyet Kılavuzları, sağlıklı bir diyetin doymuş yağ miktarını günlük kalorilerin yüzde 10'undan az ile sınırladığını belirtiyor. Doymuş yağ, çoğunlukla sığır, domuz eti, derili tavuk, tam yağlı süt, krema ve peynir gibi hayvansal gıda kaynaklarında bulunur. Trans yağları yüksek olan yiyecekler - çörek, kurabiye ve kek gibi - sağlıklı bir beslenmeyi sürdürmek için de sınırlandırılmalıdır.

Sodyum

Günlük sodyumun 2.300 mg'ın altına düşürülmesi önerisi T1DM ve genel nüfusa sahip kişiler için aynıdır. T1DM'si yüksek tansiyon, böbrek hastalığı veya 51 yaşın üzerinde olan kişiler, sodyum alımında daha fazla azalmadan yararlanabilir. Bu durumlarda, ADA günlük sodyum limitinin bireysel olarak belirlenmesini önerir. Diyetteki çoğu sodyum öğle yemeği, ekmek, konserve çorba veya makarna, pizza ve fast-food sandviç gibi paketlenmiş, işlenmiş ve hızlı yiyeceklerden gelir. Diyet sodyumunu azaltmak için bu yiyecekleri sınırlamak ve taze ve bütün yiyecekleri seçmek tavsiye edilir.

Vitaminler ve Mineraller

ADA, yeterli miktarda vitamin ve mineral almanın en iyi yolunun onları besleyici gıdalardan almak olduğunu belirtir meyveler, sebzeler ve yağsız proteinli yiyecekler gibi kaynaklar. T1DM'li kişilerin, eksikliği yoksa diyetlerine vitamin ve takviye eklemekten fayda sağladığına dair kanıt yoktur. Aslında, E vitamini, C vitamini ve karoten gibi uzun süreli antioksidan takviyesi kullanımıyla ilgili bazı güvenlik endişeleri olabilir. Bazı durumlarda, hamile kadınlar için doğum öncesi vitaminler, anemi için demir takviyeleri ve osteoporozun önlenmesi için kalsiyum takviyeleri gibi vitaminler veya mineral takviyeleri önerilebilir.

Alkol

Alkol, T1DM'li insanlar, ne kadar tüketildiğine ve yiyecekle tüketilip tüketilmediğine bağlı olarak. Alkol almak, T1DM'li kişilerde gecikmiş hipoglisemi riskini artırabilir, bu nedenle düşük kan şekeri belirti ve semptomlarını bilmek ve alkol içtikten sonra kan şekerini izlemek önemlidir. ADA, T1DM'li kişilerin, ılımlı bir şekilde içmeyi seçenlere, yani erkekler için günlük 2'den fazla alkollü içki ve kadınlar için 1 içki içmemesini önerir. Bir alkollü içecek, 12 ons bira, 5 ons şarap veya 1.5 ons distile alkol olarak tanımlanır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır