Diyetinizdeki tüm yağlar, görünür ya da görünmez yağ olarak sınıflandırılır. Yemek pişirmek veya yiyeceklerinize eklemek için kullandığınız yağlar görünür yağlardır, oysa yiyeceğin tadına ve lezzetine katkıda bulunanlar, ancak göremezsiniz, görünmez yağlardır. Hem görünür hem de görünmez yağlar birçok gıdada doğal olarak bulunur. Formdan bağımsız olarak, tüm yağlar, yediğiniz her gram yağda 9 kalori sağlayan konsantre enerji kaynaklarıdır. Görünür yağ alımınızı sınırlandırarak, tüketilen toplam kalori miktarını azaltabilirsiniz.
Görünür Yağ Kaynakları
Görünür yağlar aşinadır ve çeşitli kaynaklardan gelir. Tereyağı, domuz yağı, kısalma, margarin, ghee veya arıtılmış tereyağı ve krema, oda sıcaklığında katı olan görünür yağlardan bazılarıdır. Zeytin, kanola ve ayçiçeği yağları dahil olmak üzere her türlü yemek pişirme ve salata yağı, oda sıcaklığında sıvı olan görünür yağlardır. Marketinizin koridorlarından satın alabileceğiniz bu görünür yağ kaynaklarının yanı sıra, et, pastırma ve kümes hayvanı derisinin kesimlerinde bazı görünür yağlar mevcuttur.
Görünmez yağ kaynakları
Görünür yağlar yiyecek pişirmek için kullanılırlar, yiyeceğin ayrılmaz bir parçası olurlar ve daha sonra görünmez yağlar olarak adlandırılırlar. Bunlar arasında en sevilen atıştırmalıklar ve patates cipsi, kurabiye, kek, çörek, hamur işleri, dondurma ve çikolata gibi tatlılarda bulunan yağlar bulunur. Görünmez yağlar, hamburger, patates kızartması, pizza, peynir, işlenmiş ve öğle yemeği etleri gibi gıdalarda ana enerji kaynağıdır. Yumurta, süt, hindistancevizi ve birçok ceviz de görünmez yağ içerir.
Doymuş Yağlar
Görünür ve görünmez yağları oluşturan yağ asitleri, yağın özelliklerinden ve yağın sizin üzerindeki etkisinden sorumludur. sağlık. Hindistan cevizi, hurma ve hurma çekirdeği yağları da doymuş yağ asitleri bakımından zengin olmasına rağmen, doymuş yağ asitleri ağırlıklı olarak tereyağı, et ve süt yağı gibi hayvansal kaynaklardan görünen görünür yağlarda bulunur. Doymuş yağlar, düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol seviyelerini yükselterek kalp hastalıkları riskinizi artırır. Kalp hastalığı riskinizi azaltmak için doymuş yağ içeren görünür yağ alımınızı sınırlamanız gerekir.
Mono ve Çoklu Doymamış Yağlar
Kanola, zeytin ve yerfıstığı yağları, tekli doymamış yağ asitleri içerir; kandaki düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol seviyelerini düşürdüğü için kalp hastalığı riski. Kanola, mısır, aspir ve ayçiçeği gibi yağlarda bulunan çoklu doymamış yağ asitleri ayrıca kan kolesterol seviyelerini iyileştirmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur. Temel omega-3 yağ asitleri, yağlı balıklarda ve soya fasulyesi yağında bulunan çoklu doymamış yağ asitleridir. Bununla birlikte, görünür yağ alımınızı sınırlamak obezite, kalp hastalığı ve hatta kanser riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.