Şekerli içeceklerin tüketimi, tüm Amerikalıların yarısının herhangi bir günde soda içtiği noktaya kadar hızla artmıştır. Her dört sodada biri günlük sodadan 200 kalori alırken, yüzde 5'i 500 kaloriden fazla içiyor. Aşırı kalorilerden uzak durmalısınız, özellikle de içecekler şeklinde olsa da, soda vücudunuza yapabileceği tek zarar bu değil.
Genişleyen Bel
Soda içmenin katkısı şaşırtıcı değildir. kilo almak. Soda şekeri ve kalorisi yüksektir ve sizi tam tutan ya da sağlığı iyileştiren hiçbir besin maddesi sunmaz. Düzenli olarak soda içmek sizi kolayca o güne ayrılan kalorilerinize bırakabilir. 2009 yılında “Politika Özeti” bölümünde yayınlanan bir araştırmaya göre, bazen soda içen yetişkinlerin fazla kilolu veya obez olma olasılığı yüzde 15 iken, her gün bir veya daha fazla soda içen yetişkinlerin aşırı kilolu veya obez olma olasılığı yüzde 27 soda içmeyen yetişkinler,
Diyabet Endişesi
Kilo alımına ek olarak, soda tip-2 diyabet ve metabolik sendrom geliştirme riskindeki bir artış ile ilişkilidir. Metabolik sendrom, kalp hastalığı, diyabet ve inme riskinizi artıran bir grup faktör için genel bir terimdir. Bunlar arasında yüksek trigliseritler, düşük yüksek yoğunluklu lipoprotein seviyeleri, yüksek tansiyon, yüksek açlık kan şekeri ve geniş bir bel sayılabilir. 2010 yılında “Diyabet Bakımı” nda yayınlanan bir meta-analize göre, günde bir ila iki porsiyon şekerli içecek içen bireylerin ayda 2 porsiyondan daha az içmiş olanlara göre tip 2 diyabet geliştirme olasılıkları yüzde 26 daha fazlaydı.
Zayıflamış Kemikler
Düzenli olarak soda içmek kemik mineral yoğunluğunu azaltabilir ve osteoporoz riskinizi artırabilir. Soda, fosforik asit içerir - kemik üzerindeki olumsuz etkileri ile ilişkili bir lezzetlendirici madde. Duke Üniversitesi'ndeki bir osteoporoz uzmanı olan Dr. Thomas Weber, düzenli soda alımından kaynaklanan asit yükünün artması, böbreklerin kaldırabileceğinden daha fazla olabileceğini varsayıyor. Sonuç olarak, vücut asidi nötralize etmek için tamponlar - kalsiyum gibi - arar. Bu kalsiyumun bir kısmı kemiklerinden alınabilir, yapılarını zayıflatabilir ve osteoporoz riskini artırabilir. Diğer bir teori, soda içmenin, süt gibi sağlıklı, kalsiyum ve D vitamini bakımından zengin içeceklerin içilmesi için düzenli olarak daha az yer bıraktığını iddia eden yer değiştirme teorisidir.
Çürüyen Dişler
Soda en önemli diyetlerden biridir. Colgate Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'ne göre, diş çürümesine katkıda bulunanlar. Sodadaki fosforik asit dişlerinizdeki emayeyi yumuşatarak diş çürümesi ve boşluk riskini artırır. Sodadaki şeker ayrıca ağzınızda doğal olarak bulunan bakteriler için bir beslenme alanı görevi görür. Bakteriler şekerle beslendiklerinde, dişlerin yapısına zarar verebilecek asitler oluştururlar.
, , ] ]