İnflamatuar süreç, vücudunuzun herhangi bir kısmı yaralandığı anda başlar. Bu, iyileşmek için gerekli olan normal iltihaptır. Enflamasyon ayrıca kronik hale gelebilir ve bu uzun süreli süreç bu tür hastalıklara ve yaşlanmaya katkıda bulunur. Yiyecekler iltihaplanma sürecini etkiler; bazıları iltihaplıdır ve sağlıksız iltihaplanmaya katkıda bulunurken, diğerleri zarar verici iltihaplarla mücadele eder.
İltihaplanma
Vücuttaki dokular herhangi bir nedenden dolayı yaralandığında, hasarlı bölge kanla ve savaşan özel hücrelerle doludur Bu sıvı akışı, iltihaplanma ile ilişkili tipik şişme, kızarıklık ve ağrıya neden olur. Aynı zamanda iltihaplı cevabın ilk adımıdır; bağışıklık sistemindeki bir dizi olay tetikler. Yanıtın bir kısmı, sistem çapında bir enflamatuar yanıtı uyaran proteinlerin salınmasıdır. Bazen bu uyaran devam eder ve uzun süreli iltihaplanmaya neden olur. Bu kronik iltihap, vücuttaki sağlıklı dokulara zarar verir ve kalp-damar hastalıkları, artrit, Alzheimer ve kanser gibi hastalıklara katkıda bulunur.
Doymuş yağlar, kolesterol ve trans yağlar yanıcıdır ve önlenmelidir. Proinflamatuar yağları yüksek olan yiyecekler arasında sığır eti ve diğer kırmızı etler, tereyağı, tam yağlı süt, peynir ve hurma yağı bulunur. Trans yağları, margarinde öne çıkan ve ticari olarak hazırlanmış unlu mamuller ve atıştırmalıklarda belirgin olan kısmen hidrojene bitkisel yağ içeren herhangi bir üründe bulacaksınız. Hindistancevizi yağı doymuş yağda yüksek, ancak Şubat 2010'da "Farmasötik Biyoloji" sayısında yapılan bir araştırma, hindistancevizi yağının antienflamatuar özellikler gösterdiğini bildirmiştir. Soya fasulyesi, mısır, aspir, kanola ve zeytinyağı gibi bitkisel yağlar dahil olmak üzere doymamış yağlar da antienflamatuardır ve kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. En önemli anti-enflamatuar yağlar, omega-3 yağ asitleridir, çünkü aslında enflamasyonu azaltırlar. İyi omega-3 kaynakları keten tohumu, soya fasulyesi, ceviz, somon balığı, ringa balığı, alabalık ve ton balığıdır. Omega-6 yağ asitleri de esansiyel ve sağlıklı yağ asitleridir. Bununla birlikte, omega-3 karşısında çalışırlar ve inflamatuar bir etkisi vardır. Amaç, omega-3 ve omega-6 dengesini yemektir, bu nedenle birlikte çalışabilirler ve bitkisel yağlarda, ayçiçeği tohumlarında ve cevizlerde bulunan çok fazla omega-6 yemekten kaçınırlar.
Karbonhidratlar
Yüksek kan şekeri iltihaplanmayı uyarır, ancak kan şekeri dengeli tutularak işlem kontrol edilebilir. Beyaz ekmek, makarna, kraker, atıştırmalık yiyecekler, soda ve tatlılar gibi yediğiniz enflamatuar beyaz un ürünleri ve şeker miktarını sınırlandırın. Kompleks karbonhidratlar, iyi anti-enflamatuar seçeneklerdir, bu nedenle diyetinize kepekli tahıllar, baklagiller ve baklagiller dahildir. Meyve ve sebzeler, iltihaplanma ve hücresel hasara karşı savaşan bitki bazlı kimyasallar içerdiklerinden, önemli iltihap önleyici gıdalardır. Ayrıca, B vitamini, C vitamini ve E vitamini gibi vücudunuzun iltihapla savaşmasına yardımcı olan mükemmel bir besin kaynağıdır ve lifleri yüksektir, bu da iltihapla mücadeleye yardımcı olur. Meyveleri seçerken, meyveleri, vişneleri, elmaları ve armutları alın, tropik ve narenciye meyveleri sınırlandırın.
Proteinler
Proteinler tek başına anti-veya pro-enflamatuar değildir. Aksine, farkı yaratan proteinin kaynağıdır. Eşlik eden proinflamatuar yağlar olmadan yeterli miktarda protein aldığınızdan emin olmak için yağsız et ve balıklardan protein seçin. Ayrıca çeşitli fasulye, baklagiller, soya ürünleri ve sebzeleri yiyerek yeterli protein elde edebilirsiniz.