Kabarcık olarak da bilinen bir yanma kabarcığı, en sık ikinci derece bir yanma ile ortaya çıkar. Yanma kabarcığı, cildin üstünde, genellikle açık renkli olan, sıvı ile dolu kabarık bir torbadır. Yanma kabarcıkları, cilt ateş, sıcak veya yanma ile temasında yandığında meydana gelir. Bir yanık balonunun uygun şekilde tedavi edilmesi enfeksiyonu önler ve kabarcığın hızla iyileşmesine yardımcı olur.
Tedaviyi uygulamadan önce yanık tipini belirleyin. Birinci derece yanıklar sadece derinin üst tabakasını etkiler ve genellikle yanık baloncukları üretmez. İkinci derece yanıklar hem üst cilt katmanını hem de altındaki cilt katmanlarını etkiler. İkinci derece yanıklar, yanık kabarcıklarına neden olur. Üçüncü derece yanıklar, tüm cilt katmanlarını etkileyen ciddi bir yanık türüdür ve derhal tıbbi müdahale gerektirir.
Yanık ısısını azaltmak için yanmış alanı soğuk suyla ıslatın. Suya batırmak yerine, etkilenen bölgede soğuk kompres kullanabilirsiniz. Yanıkta buz veya buz suyu değil, yalnızca soğuk su kullanın.
Yanık balonuna antibiyotik merhem sürün. Blisteri gevşekçe bir parça steril gazlı bezle örtün. Gazlı bez tüm yanma alanından daha büyük olmalıdır. Bandı blistere veya cildin yanmış bölgesine yapıştırmamaya dikkat ederek cerrahi bantla sabitleyin.
Kabarcığı fırlatmaktan veya kırmaktan kaçının. Kabarcığın açılması enfeksiyon riskini arttırır. Yanma balonu kendi kendine büzülür. Yanık balonu kendi kendine patlarsa, maruz kalma ve enfeksiyonu önlemek için alanı kapalı tutun.
Acıyı gidermek için aspirin veya asetaminofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici ilaç alın. Antibiyotik merhem uygulayın ve günlük bandaj değiştirin. Şişlik, kızarıklık veya irin gibi enfeksiyon belirtilerine dikkat edin. Bu semptomlardan herhangi biri meydana gelirse, doktorunuza danışın.
Gerekenler
Soğuk su
Soğuk kompres
Antibiyotik merhem
Gazlı Bez
Cerrahi bant
Ağrı ilacı
, , ] ]