Karbonhidratlar, sindirim sırasında kan dolaşımınızda bulunan glikoza veya şekere parçalanan tahıllar, ürünler ve süt bileşenleridir. Vücudunuzun ana enerji kaynağı olan glikoz, sizi gün boyunca sağlıklı ve aktif tutmak için kaslarınızı ve hücrelerinizi besler. Bazı karbonhidratlı yiyecekler, beyindeki kimyasal vericiler, dopamin ve serotonine sentezlenen amino asitler fenilalanin, tirozin ve triptofan içerir.
Serotonin ve Dopamin Hakkında
Beyin kimyasalları veya nörotransmiterler kimyasal vücudunuza duygusal, bilişsel ve fiziksel olarak nasıl hissedeceğinizi söyleyen mesajlar gönderen veya alan iletişimciler. Serotonin, kendinizi rahat hissetmenizi veya içerik hissetmenizi sağlayan sakinleştirici kimyasaldır; hatıraların depolanmasında, yeni bilgilerin öğrenilmesinde, uyumakta ve iştahınızı tetiklemede rol oynar. Dopamin, motivasyon, uyanıklık ve keyif uyandırmasını teşvik eder, ancak bilgiyi hatırlamanıza, endişe verici durumları yönetmenize ve kas koordinasyonunu kontrol etmenize yardımcı olmak için de önemlidir. Yetersiz beslenme alışkanlıkları, uyuşturucu veya alkol bağımlılığı, sedanter yaşam tarzı veya tıbbi hastalık gibi çeşitli faktörler sizi bu önemli kimyasallardan mahrum bırakabilir.
Karbonhidratların Rolü
Yalnızca karbonhidratlar normal dopamin veya serotonin seviyelerini geri getiremez Eksikliğe yol açan ciddi bir durumunuz varsa, ancak sağlıklı karbonhidrat içeren besleyici bir diyet yardımcı olabilir. Karbonhidrat içeren yiyecekleri sindirirken, pankreas beziniz insülini kan dolaşımınıza bırakması için tetiklenir. İnsülin, amino asitlerin çoğunu kanınızdan uzaklaştırır, ancak serotoninin öncüsü triptofan bırakır. Bu, triptofanın beyninize girmesini ve serotonine dönüşmesini sağlar. Serotonin üretimi, karbonhidrat tüketilmesinden dopaminden daha fazla artmaktadır. Bununla birlikte, aynı zamanda karbonhidrat içeren protein içeren gıdalar genellikle beyninizdeki dopamine dönüşen tirosine amino asit öncüsü olan fenilalanin içerir.
Serotonin-Artırıcı Gıdalar
2003 yılında "Amerikan" Klinik Beslenme Dergisi, "Gofretler ve portakal suyu gibi yüksek karbonhidratlı kahvaltı yiyecekleri çalışma katılımcılarına etkin bir şekilde serotonin seviyelerini arttırdı. Ancak, bu yiyecekler ayrıca yumurta, peynir ve hindi gibi yüksek proteinli yiyeceklerle de tamamlanmıştır. Kahverengi pirinç veya buğday ekmeği, yeşil yapraklı sebzeler ve renkli taze meyveler gibi kepekli tahılları seçerek sağlıklı beslenirken serotonin seviyesini yükseltin. Karbonhidratları yağsız proteinle birleştirerek beyninizdeki serotonin üretiminin kullanılabilirliğini arttırın, "Psikiyatri ve Sinirbilim Dergisi" nin genel yayın yönetmeni Simon N. Young'a dikkat edin.
Dopamin Artırıcı Gıdalar
Fenilalanin, dopamin üretimini arttırmada anahtar bileşen olduğundan, bu amino asit bakımından zengin karbonhidratları seçin. Donanma, pinto, siyah ve barbunya fasulyelerinin yanı sıra badem, kaju, macadamia ve cevizler de size yağsız protein kaynağı sağlayan iyi dopamin arttırıcılardır. Kepekli mısır gevreği, yumurtalı erişte ve yabani pirinç de seçeneklerdir.
Süt, bir protein kaynağı olarak ilişkilendirilmesine rağmen, karbonhidratları içerir. Süt, yoğurt ve peynir dopamininizi yükseltebilir, ancak sağlıklı beslenmeyi sürdürmek için az yağlı sürümleri seçin. Cleveland Clinic, dopamin ve serotonininizi yükseltmek için en iyi sonuçları not eder, gün boyu kepekli tahıllar, baklagiller, yağsız proteinler ve bol miktarda meyve ve sebze kombinasyonunu seçin.
, , ] ]