Yediğiniz besinler enerji için vücudunuza gerekli besinleri sağlar. Kanser vücudu istila ettiğinde, gıda hastalıkla savaşmanıza yardımcı olmak için beslenme olarak hizmet eder. Ulusal Kanser Enstitüsüne göre yağlı et gibi bazı gıdalar, özellikle Hodgkin dışı lenfoma durumunda, kanser riskinin artmasına katkıda bulunabilir. Diyet alışkanlıklarındaki değişiklikler, tedavi öncesi, sırası ve sonrasında lenfomaya karşı mücadelenizi optimize etmek için gerekli olabilir.
Hodgkin Dışı Lenfoma ve Bağışıklık Sistemi
Bağışıklık sisteminizin bir parçası olan lenfatik sistem üretir, depolar ve enfeksiyon ve hastalıklarla savaşan beyaz kan hücrelerini taşır. Hodgkin olmayan lenfoma, lenf sistemindeki malign hücre oluşumundan kaynaklanır ve bu kanserin varlığı bağışıklık sisteminizi zayıflatır. Hodgkin dışı lenfoma gelişimine spesifik bir neden yoktur, ancak mevcut otoimmün hastalık, pestisitler ve kalıtsal bağışıklık sistemi bozukluğu gibi toksinlere maruz kalma riskiniz artar. Kanser aşamanıza bağlı olarak, tedavi radyasyon veya kemoterapiyi, ilaçlarla veya antikor infüzyonuyla kanser hücrelerine saldırmayı hedefleyen terapiyi, kök hücre nakli ve diyet veya yaşam tarzı alışkanlıklarında değişikliklerle dikkatli beklemeyi içerebilir.
Genel Lenfoma Diyet
Doktorunuz, lenfoma ile savaşmanıza yardımcı olmak için daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları önerebilir. Genel değişiklikler şunlardır: Her gün meyve ve sebze tüketimini beş veya daha fazla porsiyona çıkarmak; işlenmiş veya rafine edilmiş tahılların buğday ekmeği, kepekli tahıl veya kahverengi pirinç gibi tam tahıllarla değiştirilmesi; ve dana eti, domuz eti ve kızarmış tavuk gibi işlenmiş, yağlı etlerden kaçınılması. Günde birkaç küçük öğün tüketmek, yetersiz beslenmeyi önlemeye yardımcı olur, bu da bağışıklık sisteminizi daha da tehlikeye atabilir. Özel diyet önerileri için sağlık ekibinize danışın.
Nötropenik Diyet
Tedavi sırasında bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve bakteriyel veya viral enfeksiyonların kasılmasını önlemek için belirli bir diyeti takip etmeniz gerekebilir. Bir nötropenik diyet, bağışıklık sisteminizi yiyecek ve içeceklerde zararlı mikroorganizmalardan korur. Doktorunuz kemoterapi veya kök hücre nakli sonrası bu tip bir diyet önerebilir. Nötropenik diyet tüm taze ürünleri, çiğ veya nadir etleri, balık ve yumurtaları, pastörize edilmemiş süt veya probiyotik içeren süt ürünlerinden kaçınır. Seçilecek yiyecekler arasında fındıksız ekmek, pişmiş pirinç ve makarna, pastörize peynir ve süt, konserve ürünler ve bakımlı et çeşitleri sayılabilir. Nötropenik bir diyet kısa sürelidir ve doktorun izlenmesi olmadan izlenmemelidir.
Kanserle Mücadele Eden Yiyecekler
Temel bir sağlıklı beslenmeyi takip edebiliyorsanız, kanserle mücadele eden meyveler, sebzeler ve tahıllar ekleyin. günlük yemekler veya atıştırmalıklar. Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü'ne göre, kanserle mücadele eden gıdalar bağışıklık sisteminizi uyarır ve tümörün yayılmasını önleyebilir. Brokoli, yeşillik, karnabahar ve lahana gibi haftada çeşitli porsiyon sebzelerin porsiyonunu seçin. Domates, yeşil yapraklı marul, havuç, salatalık ve kırmızı biber ile karışık salatalar hazırlayın. Öğün aralarında atıştırmalıklar olarak elma, kayısı, kavun veya narenciye gibi meyveler yiyin. Ana mezelerinize bir parça kahverengi pirinç, buğday makarnası veya yulaf ezmesi ekleyin.
Önleme
Hodgkin olmayan lenfomaların kesin nedeni bilinmemekle birlikte, diyetinizdeki değişikliklerle riskinizi düşürebilirsiniz. "Amerikan Epidemiyoloji Dergisi" nde yayınlanan 2004 tarihli kontrollü bir araştırmaya göre, hayvansal protein ve doymuş yağ oranı yüksek bir diyet tüketmek, Hodgkin olmayan lenfoma riskinizi önemli ölçüde artırıyor. Bununla birlikte, yüksek oranda üretken ve lifli bir diyet bu kanser türü için riskinizi azaltır. Çalışma, 1995'ten 2001'e kadar 21 ila 84 yaş arasındaki Amerikalı kadınlar üzerinde gerçekleştirildi. Erkek ve çeşitli popülasyonlardaki çalışma sonuçlarını daha da çoğaltmak için 2011 yılı itibariyle araştırmalar sürüyor.
, , ] ]