Divertikülit, bağırsak duvarında gelişen divertikül adı verilen anormal keselerin iltihaplanması anlamına gelir. Ulusal Sindirim Hastalıkları Bilgi Toplantısı'na göre, divertikülitin en sık görülen belirtisi karın ağrısıdır. Bu ve kramp, mide bulantısı, kusma, titreme ve bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler gibi ek belirtiler, besleyici, yüksek lifli bir diyete uyulmasıyla azaltılabilir veya önlenebilir.
Meyve ve Sebzeler
sebzeler vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren ve enfeksiyonları ve hastalıkları önleyebilen bir dizi vitamin, mineral ve antioksidan sağlar. Meyve ve sebzeler ayrıca her ikisi de sindirim düzenini destekleyen diyet lifi ve hidrasyon sağlar. Divertiküliti olan insanlar için yararlı olabilecek lif ve besin bakımından zengin meyve ve sebzelerin örnekleri arasında elma, armut, ahududu, kuru erik, kış kabağı, patates (tenli), tatlı patates (derili), karnabahar, bezelye ve şalgam yeşili bulunur.
Kepekli Tahıllar
Kepekli tahıllar, gıda işlemesi sırasında önemli besinlerden sıyrılmayan tahıllardır. Zenginleştirilmiş ekmek, makarna, tahıl gevrekleri ve tatlılar gibi işlenmiş tahılların aksine, tam tahıllar zengin miktarda vitamin, mineral ve diyet lifi sağlar. Beyaz ekmek yerine yüzde 100 tam tahıl ekmeği ve mısır gevreği yerine çelik kesimli yulaf gibi işlenmiş karbonhidratların kepekli tahıllarla değiştirilmesi, divertikülitli kişilerde sağlık durumunun iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Ek tam tahıllı yiyecekler arasında makarna, kahverengi pirinç, yabani pirinç, sıcak mısır gevrekleri ve arpa ile yapılan çorbalar yer almaktadır.
Baklagiller
Baklagiller, nohut, mercimek ve bezelye gibi baklagiller, divertikülit içerisine tam olarak uyar. dostu diyet. Baklagiller lif bakımından zengin, az yağlıdır ve protein gibi kompleks karbonhidratlar da sağlar. Kahverengi pirinç gibi tam bir tahıl ile tüketildiğinde baklagiller, bütün esansiyel amino asitlerin sağlandığı anlamına gelen "tam bir protein" oluşturur. Baklagil bazlı besleyici gıdalar arasında siyah fasulye çorbası, humus (nohuttan yapılan macun), dal (Hint usulü pişmiş mercimek), bezelye çorbası ve kuru fasulyelerden yapılan sebzeli burgerler yer almaktadır.
Omega-3 Yağ Asitleri
Omega-3 yağ asitleri, vücudun yiyecek veya takviyeler yoluyla alması gereken temel yağlardır. Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi'ne göre, somon, ton balığı, uskumru, öğütülmüş keten tohumu, ceviz ve kanola yağı gibi omega-3 yağları içeren yiyeceklerin düzenli alınması vücut iltihabını azaltabilir. Yağ kırmızı etinde ve tam yağlı sütte bulunanlar gibi doymuş yağlar ve trans yağlar, iltihapları artırabileceğinden, onları omega-3 yağlarla değiştirerek ve sızma zeytinyağı gibi diğer doymamış yağ kaynakları ile divertiküliti olan kişiler için önerilmektedir. .