Süpermarketler yüzlerce işlenmiş gıda satmaktadır. Bu ürünler daha uzun raf ömrüne sahiptir ve birçok taze alternatiften daha az hazırlık gerektirir, bu da meşgul tüketiciler için çekici bir seçimdir. İşlenmiş gıdalar hızlı, kolay yemekler yapmak için kullanılabilmesine rağmen, taze veya ev yapımı yiyeceklerden daha az besleyici olma eğilimindedirler.
Tarihçe
Modern gıda işleme, mucitlerin vakumlu şişeleme geliştirdiği 19. yüzyılda başladı. konserve ve pastörizasyon teknikleri, Aeroponic Bahçe Tohumlarını rapor eder. Askeri kampanyalar başlangıçta işlenmiş yiyecekleri kullandılar, çünkü taşınabilirler ve taze öğünlerden daha az bozuluyorlardı. Günümüzde gıda üreticileri, gıdaları donarak, konserve ederek, vakumla paketleyerek, sigara içerek, koruyucu maddeler ekleyerek ve ışınlayarak işlerler. Gıda işleme raf ömrünü uzatır, nakliye kolaylığını artırır ve tüketiciler için hızlı ve uygun yemekler sunar. En ağır şekilde işlenmiş gıdalar, raf ömrünü uzatmak ve tadı iyileştirmek için birçok yağ, tatlandırıcı, nişasta, yağ ve tuz içerir. Patates cipsi, kraker, şekerleme, fast food ve konserve ürünleri yoğun işlenme eğilimindedir. Paketlenmeye hazır yemekler, çok miktarda kimyasal katkı maddesi ve koruyucu madde içerir. Pastalar, kurabiyeler ve kekler dahil olmak üzere önceden paketlenmiş unlu mamuller genellikle yapılarını geliştirmek için pek çok tatlandırıcı ve koruyucu madde içerir.
Beslenme
İşlenmiş gıdalar tipik olarak taze olanlardan daha az sağlıklıdır. Yüksek seviyede sodyum, doymuş yağ, trans yağ ve yüksek fruktozlu mısır şurubu içerirler. Bu katkıların tadı artar ancak yiyeceğin besin değerini artırmaz, bu yüzden işlenmiş gıdaların "boş kaloriler" içerdiği söylenir. Genel olarak, işlenmiş gıdalar işlenmemiş gıdalardan daha fazla kalori içerir. Bu yiyecekleri yemek kilo alımını arttırır ve sağlık üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabilir.
Bazı işlenmiş gıdalar faydalı vitamin ve minerallerle takviye edilir. Tahıllar, granola barlar, süt ürünleri ve bazı içecekler genellikle ilave besin maddeleri içerir. Güçlendirilmiş yiyecekleri yemek vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almasına yardımcı olurken, güçlendirilmesi yiyecekleri sağlıklı yapmaz. Yüksek kalorili, yağlı besinler yararlı vitaminler ve mineraller içerebilir. Genel olarak, The Atlantic'e göre taze meyve ve sebzelerden vitamin ve mineral tüketmek, takviye edilmiş yiyecekleri yemekten daha sağlıklıdır.
Uyarı
İşlenmiş gıdalarda yüksek bir diyet sağlığınıza zarar verebilir. Bu besinler sodyumda yüksektir, bu da yüksek tansiyonu arttırır ve felç riskini arttırır. MayoClinic.com, günde 1500 mg'dan fazla sodyum tüketilmemesini önerir. İşlenmiş gıdalarda bulunan doymuş ve trans yağlar kolesterol seviyesini yükseltir ve kardiyovasküler riski arttırır. Bu yağların tüketimini minimumda tutun. Çok fazla kalorili işlenmiş yiyecekler yemek, fazla kilolu ya da obez olmanıza neden olur, bu da kronik hastalık riskinizi arttırır ve uzun ömürlüdür. Diyetinizi karmaşık karbonhidratlar, yağsız protein ve sağlıklı yağlarla dengeleyin. İşlenmiş yiyecekleri ara sıra atıştırmalık olarak yiyin veya bir yemeğin odak noktasından ziyade tedavi edin. İşlenmiş tüm yiyecekleri diyetinizden aniden çıkarmak kanamaya ve sağlıksız beslenme düzenlerine geri dönüşe neden olabilir. Bunun yerine, taze yiyecek alımınızı yavaşça artırın ve işlenmiş yiyecek tüketimini azaltın. Sağlıklı beslenme için hedefler belirlemek ve sizin için işe yarayan bir yemek planı tasarlamak için doktorunuz veya beslenme uzmanınızla konuşun.