Gluten intoleransı - Çölyak hastalığı olarak da bilinir - Bir zamanlar en çok çocuklar tarafından yaşanan nadir bir durum olarak kabul edilirdi. Bununla birlikte, “Amerikan Aile Hekimliği” nin Aralık 2002 sayısında yayınlanan bir araştırmaya göre, durumu her 250 kişiden biri ile durumla mücadele eden, giderek yaygınlaşıyor. Kadınlar, erkeklerden iki kat daha fazla glüten intoleransı geliştirme riski altındalar. birçok kadın erkek olarak teşhis ediliyor. Bununla birlikte, uygun tedavi süreciyle normal bir yaşamı kolayca sürdürebilirsiniz.
Çölyak Hastalığı
Buğday, arpa ve çavdar gibi yediğiniz tahılların çoğunda glüten bulunur. Eğer bir gluten intoleransı veya çölyak hastalığınız varsa, bağışıklık sisteminiz glüten yediğinizde bağırsaklarınızın dibine zarar verir. Bu villikler sindirimin önemli bir parçasıdır ve yediklerinizi bir noktadan diğerine taşımaya yardımcı olur. Çölyak hastalığı, genlerin bir kombinasyonu ve sık viral enfeksiyonlar gibi bir tetikleyiciden kaynaklanan otoimmün bir hastalıktır.
Belirtiler
Eğer glüten intoleransı varsa, yorgunluk, depresyon, nöbetler, uyuşukluk yaşayabilirsiniz ekstremiteler, eklem ağrısı, kanser yaraları ve dermatitis herpetiformis adı verilen kaşıntılı deri döküntüleri. Çölyak hastalığı da demir eksikliği anemisine ve kemik kaybına neden olabilir. Bununla birlikte, erkekler ve kadınlar sıklıkla farklı semptomlar yaşarlar. Kadınların demir eksikliği anemisi yaşama olasılığı daha yüksektir ve erkeklerde düşük ağırlık, dispepsi ve dermatit herpetiformis görülme olasılığı daha yüksektir.
Çölyak ve Hamilelik
Çölyak hastalığı olan kadınların hamilelik döneminde tanı konmayan normal popülasyondan daha düşük doğum ağırlıklı çocuklara, erken doğumlara ve sezaryen doğumlarına sahip olma olasılığı daha yüksekti. Çölyak hastalığı olan kadınlar, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, kısırlık ve kendiliğinden düşük riskinde artış riski altında olabilir. Doğurganlık veya hamilelik problemleri yaşıyorsanız, birçok kadın hiç bir belirti göstermediğinden çölyak hastalığı için test edilmeyi düşünmelisiniz.
Tedavi
Bir glutensiz diyet, kadınlar için mevcut olan tek tedavidir. gluten hassasiyeti. Bu, buğday, arpa, çavdar ve tritikale oranını diyetinizden çıkarmanız gerektiği anlamına gelir. Bu glüten kaynakları, kızarmış patates ve bulyon küpleri gibi beklenmeyen yerlerde ortaya çıkabilir. Bu nedenle, sizin için çalışan bir marka ve yiyecek grubu bulana kadar her yiyecek etiketini okumalısınız. Bu değişikliklerin yapılmasında diyetisyene danışılması çok yararlı olacaktır.
, , ] ]