Vücudunuz genellikle yediğiniz gıdanın türüne ve miktarına ve yaş ve yaşam evreniniz, sağlık durumunuz dahil olmak üzere diğer faktörlere bağlı olarak tükettiğiniz kalsiyumun yaklaşık yüzde 30'unu emer. D vitamini alımınız ve gıdalarınızda bulunan fitik asit ve oksalik asit gibi diğer bileşenler. Kalsiyum emilim bebeklerde ve küçük çocuklarda yüzde 60 kadar yüksek olabilir, ancak Diyet Takviyeleri Ofisine göre yaşla birlikte azalır. Bir öğün veya diyet takviyesinden spesifik kalsiyum emilim oranınız, faktörlerin bir kombinasyonuna, her bir gıdada kalsiyumun biyolojik olarak temin edilebilirliğine ve ek ve diğer metabolik koşullara ve etkileşimlere bağlıdır.
Kalsiyum Emme
Kalsiyum en çok miktarda bulunur. Süt ve süt ürünlerinde ise süt içmiyorsanız fındık, tohum, soya peyniri ve koyu yeşil yapraklı sebzeler de büyük kaynak olabilir. Çok sayıda faktör kalsiyum emilimini etkiler. Vücudunuzun ihtiyaçlarına ve gıdalarınızdaki veya takviyelerindeki kalsiyumun bulunup bulunmadığına bağlı olarak, aldığınız kalsiyumun yüzde 5'i veya yüzde 50'sinden daha azını emebilirsiniz. Büyüme için ve kalsiyum bakımından zengin gıdaların yetersiz alım zamanlarında daha fazla ihtiyaç duyulduğunda daha yüksek bir emilim hızı meydana gelir.
Faktörlerin Arttırılması
Mide asidi kalsiyumun çözünür kalmasını ve kolayca emilmesini sağlar. Vücudunuz daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyduğunda, yemeklerden kalsiyum emilimini artırmak için bir kalsiyum bağlayıcı protein üretimini artırır, Eleanor Whitney, Ph.D. MayoClinic.com'a göre, Sharon Rolfes, M.S., R.D., “Beslenmeyi Anlama” bölümünde. Vitamin D kalsiyum emilimine yardımcı oluyor. D Vitamini absorpsiyon için gerekli olan kalsiyum bağlayıcı proteini yapmanıza yardımcı olur. Laktoz ayrıca kalsiyum emilimini arttırır. Bu faktörler kalsiyum bakımından zengin sütü D vitamini ile takviye etmek için iyi bir besin yapar.
Hamile bir kadın kalsiyumun yüzde 50'sini sütten emer. Büyüyen çocuklarda büyüme hormonları, kalsiyum emiliminde, yiyecek ve içeceklerde tükettikleri kalsiyumun yüzde 50 ila 60'ına yükselir. Daha sonra kemik büyümesi yavaşladığında, emme oranı normal bir yetişkin yüzdesi olan% 30'a düşer.
Faktörleri Engelleme
Kalsiyum emilimini artıran koşullar, bunların yokluğuyla emilimini engeller. Örneğin, D vitamini eksikliği, yeterli mide asidi eksikliği olduğu gibi kalsiyum emilimini de engeller. Yüksek lifli diyet, tohumlarda, fıstıklarda ve tahıllarda bulunan fitatlar ve pancar, ıspanak ve ravent gibi sebzelerde bulunan oksalat bağlayıcıları, aynı zamanda yenen diğer gıdalardan kalsiyum emilim oranını azaltır. Bu besinler besleyicidir, ancak kalsiyum kaynağı olarak daha az faydalıdır. Alkol Tüketimi Diyet Takviyeleri Ofisine göre D vitamini aktif formuna dönüştürülmesine yardımcı olan karaciğer enzimlerini inhibe ederek kalsiyum emilimini azaltır. Sodyum, potasyum, protein veya kafein alımınız yüksekse, atık ürünlerle birlikte vücudunuzdan bir miktar emilmiş kalsiyum atılır.
Biyoyararlanım
Ispanaktaki kalsiyumun yüzde 5'inden daha az ve İsviçre pazı, kalsiyumu bağlayan ve vücudunuz tarafından emilimini engelleyen oksalatların varlığı nedeniyle emilir. Badem, susam, tatlı patates ve barbunya içindeki kalsiyumun biyoyararlanımı yüzde 20 civarındadır. Sütte bulunan kalsiyumun yaklaşık yüzde 30'u peynir, yoğurt ve emilir. Biyoyararlanımı en yüksek gıdalar arasında yüzde 50'den fazlası emilir, Brüksel lahanası, lahana, hardal yeşili, brokoli, bok choy, karnabahar ve kalsiyum ile takviye edilmiş yiyecekler.
, , ] ]