Somon yağı - veya balık yağı, bazen dediği gibi - zengin bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Yağ asitleri tansiyonu düşürebilir ve kalp sağlığını iyileştirebilirken, yan etkileri de ciddidir. Aslında, somon yağı kanama, gastrointestinal rahatsızlık ve açlık kan şekeri seviyelerinde artışlara yol açabilir. Reçeteli ilaçlar kullanıyorsanız, diyetinize somon yağı eklemeden önce doktorunuzla konuşun.
Kanama Artışları
Omega-3 yağ asitleri - somon yağında bulunanlar gibi - kanı daha az yapın "Yapışkan" ve kan pıhtı oluşumu olasılığını azaltabilir. Bu, kalp hastalığı riskini azaltmak isteyen insanlar için bir sorun olsa da, kanamanın daha muhtemel olduğu anlamına da geliyor. Kolayca çürüyen, geçmişte kanama bozukluğu tanısı konan veya bazı kan inceltici ilaçlar alan kişilere özellikle somon yağı kullanımı sonucu kanamaya eğilimli olabilir. 3 gramdan fazla omega-3 yağ asidi yemek - her gün üç porsiyondaki balık miktarında - hemorajik inme veya beyinde kanama riskini artırabilir.
Gastrointestinal Distress
Düzenli olarak somon yiyen veya somon yağı takviyesi alan kişilerde gastrointestinal rahatsızlık olabilir. Aslında, omega-3 yağ asitleri gaz, şişkinlik, ishal ve geğirmedeki artışlarla ilişkilendirilmiştir. Bu semptomların utanç verici ve sıkıcı olabileceğine dair bir soru olmasa da, genel sağlık için çok az tehdit oluşturuyorlar. Somon yağı takviyesi almak isteyenler, ürünün zaman-bırakma şeklini seçerek semptomları azaltabilirler. Somon yağı takviyelerini kullanmadan önce dondurmak veya yemekle birlikte almak da bu semptomları önlemeye yardımcı olabilir.
Kan Şekeri Seviyesinde Spikes
Somon yağı takviyesi tüketen şeker hastaları, açlık kan şekeri seviyelerinde bir artış olduğunu fark edebilir. İnsülin düşürücü ilaçlar kullananlar, aynı zamanda somon yağı takviyesi alıyorlarsa veya büyük miktarda somon yiyiyorlarsa daha yüksek dozajlar gerekebilir. Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi'ne göre Tip 2 diyabet hastaları sadece eğitimli bir sağlık hizmeti sağlayıcısının gözetimi altında somon yağı takviyesi almalıdır.
İlaç Etkileşimleri
Somon yağı, reçeteli ilaçlarla etkileşime girebilir. Örneğin, ürün, kanın pıhtılaşmasını yavaşlatan ilaçlarla alındığında kanama riskini artırabilir ve kan basıncını düşürmek için tasarlanmış ilaçlar alan kişiler için kan basıncı seviyelerini çok düşürebilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, somon yağı ve reçeteli ilaçlar arasındaki etkileşimler yararlı olabilir. Aslında, somon yağı, organ reddi riskini azaltmak için organ nakli ameliyatından sonra alınan bazı anti-reddi ilaçlarla ilişkili yan etkileri azalttığı görülmektedir. Benzer şekilde, somon yağı sedef hastalığını ve yüksek kolesterolü tedavi etmek için tasarlanmış ilaçların etkilerini artırabilir.