|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Fosforunuz Düşük veya Yüksek Olduğunda Yanlış Olan Nedir?

Fosfor, kemiklerinizde ve hücrelerinizde konsantre olan temel bir besindir. Böbrekleriniz vücudunuzdaki fosfor dengesinin ana düzenleyicileridir ancak birçok tıbbi durum fosfor seviyenizi etkileyebilir. Anormal derecede yüksek veya düşük seviyeler ciddi metabolik sorunlara neden olabilir.

Normal Aralık

Fosfor, kan dolaşımınızda fosfat veya dolaşımda iken laboratuarda ölçülen madde olan PO4 şeklinde dolaşımda bulunur. . Fosfor ve fosfat terimleri teknik olarak eşanlamlı olmasalar da, genellikle birbirlerinin yerine kullanılır. Yetişkinler arasında fosfat için normal aralık, desilitre kan başına yaklaşık 2,4 ila 4,1 miligramdır; normal aralık bir klinik laboratuvardan diğerine biraz değişebilir. Düşük kan fosfat seviyesi, hipofosfatemi; yüksek bir seviyeye hiperfosfatemi denir.

Diyet ve Emilim

Diyet alımınız yetersizse veya bağırsak fosfor emilimi ile parazit varsa, fosfor seviyeniz düşebilir. Birçok gıda fosfor içerdiğinden, ciddi bir şekilde yetersiz beslenmiyorsanız diyet yetersizliği nadirdir. Kalıcı kusma ve ishal, potansiyel olarak eksikliğe yol açan fosfor emilimini engelleyebilir. Alüminyum sindirim sisteminizde fosforu bağlar, emilimini önler, böylece alüminyum içeren antasitlerin sık kullanımı da bir eksikliğe neden olabilir.

Vitamin D

Vitamin D, fosfor ve kalsiyumun bağırsak emilimini kolaylaştırır ve ayrıca teşvik eder. Böbreklerinizde fosforun korunması, idrarda aşırı kaybı önler. D vitamini eksikliği varsa, ikincil bir fosfor eksikliği oluşabilir. Tersine, çok fazla D vitamini alırsanız, hiperfosfatemi gelişebilir.

Böbrek Hastalığı

Böbrekleriniz normalde vücudunuzdaki aşırı fazla miktarda fosfordan kurtulur. İdrar fosfor atılımını önemli derecede engelleyen herhangi bir böbrek hastalığı, hiperfosfatemiye neden olabilir. Böbrek nakli yaptırdıysanız, donör organın reddedilmesini önlemek için aldığınız ilaçlar aşırı idrar fosfor kaybına neden olabilir ve potansiyel olarak eksikliğe neden olabilir.

Paratiroid Hormon Dengesizliği

tiroidinizin arkasında bulunan organlar. Kan kalsiyum seviyenizi yükseltmek için kemiklerinize ve böbreklerinize etki eden paratiroid hormonu veya PTH üretirler. Kalsiyum ve fosfor metabolizması yin-yang ilişkisi ile yakından iç içedir. Kalsiyum seviyeniz PTH'ye cevaben arttıkça, fosfor seviyeniz düşer. Aşırı PTH üretimi veya hiperparatiroidizm, tipik olarak anormal derecede düşük bir fosfor seviyesine neden olur. Tersine, düşük PTH üretimi veya hipoparatiroidizm, fosfor seviyesinin yükselmesine neden olur.

Kan pH

Kanınızın asitliği veya alkalitesi, fosfor seviyenizi etkiler. Kanınızın çok asitli olmasına neden olan tıbbi durumlar hiperfosfatemiye neden olabilir. Kanınız alkalin hale gelirse, fosfor seviyeniz anormal derecede düşük bir seviyeye düşebilir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır