Mikrodalga fırınlar, yemek pişirmek veya yeniden ısıtmak için alternatif - ve genellikle çok uygun - bir yöntem sunar. Çünkü birçok insan için nasıl çalıştıkları belli değil, ancak mikrodalgalar ve gıda üzerindeki etkileri ile ilgili yaygın yanılgılar var. Bazı nedenlerden dolayı, mikrodalgaların gıda enzimlerini öldürdüğü kesin olarak söylenemez.
Enzimler
Enzimler, kimyasal reaksiyonların diğerlerinden daha hızlı gerçekleşmesine yardımcı olan protein bazlı bir moleküldür. Vücudunuz, metabolizmanın kimyasal reaksiyonlarını gerçekleştirmesine yardımcı olmak için çok sayıda enzime güvenir. Yemeğinizi sindirmek için enzimler, enerjiyi enerjiye dönüştürmek için enzimler, yapısal ve işlevsel malzemeler oluşturmaya yardımcı enzimler ve hatta kaslarınızın kasılmasına yardımcı olacak enzimler kullanıyorsunuz. Vücudunuz tüm bu enzimlerin kendisini hücrelerin içinde üretir.
Yiyeceklerden Enzimler
İhtiyacınız olan - ya da hatta yiyeceğinizdeki enzimleri elde edebileceğiniz - yaygın bir yanılgıdır. Gerçek şu ki, vücudunuz ihtiyaç duyduğunuz enzimleri üretiyor. Vitamin gibi kimyasal reaksiyonlara girmeniz ve gıdalardan almanız gereken bazı maddeler olsa da, enzimler bu maddeler arasında değildir. Aslında, yediğiniz yiyeceklerden aldığınız enzimlerin hiç alınmadığına veya vücut tarafından kullanıldığına dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur - her durumda, onları basitçe sindirirsiniz.
Mikrodalga Radyasyonu
Mikrodalga fırınınız yayıyor Genellikle "radyasyon" olarak adlandırılan, ancak nükleer radyasyon veya ultraviyole radyasyonun aksine, mikrodalga radyasyonu size zarar veremez - aynı zamanda bir tür radyasyon olan görünür ışık kadar zararsızdır.
Nükleer radyasyon gibi yüksek enerjili radyasyon moleküllerdeki bağları kırabilir, kansere ve hastalığa neden olur, düşük enerjili radyasyon olamaz. Mikrodalga radyasyonu moleküllerin dönmesine neden olur, ki bu moleküllere zarar vermez ancak sürtünme yoluyla ısı üretir, Dr. Martin Silberberg "Kimya: Maddenin ve Değişimin Moleküler Yapısı" adlı kitabında “
Enzimler Üzerindeki Etkisi
Gerçekte, enzimler canlı değil, bu yüzden "öldürülemiyorlar", ancak mikrodalgalar moleküllere zarar vermez, Dr. Reginald Garrett ve Charles Grisham "Biyokimya" adlı kitaplarında. Dolayısıyla, yemeğinizdeki enzimlere ihtiyaç duymuş olsanız bile - ve yaptığınıza dair hiçbir kanıt yok - mikrodalgada kalma enzim bütünlüğünü etkilemez. Birçok enzim ısıya maruz kaldığında etkisiz hale gelir, ancak bu geleneksel pişirme sırasında da gerçekleşir.
Mikrodalgalar ve Beslenme
Mikrodalgalar yalnızca gıda enzimleri üzerindeki herhangi bir etki nedeniyle gıdalara zarar vermez, aynı zamanda asgariye indirgenebilir. Isıya maruz kalması nedeniyle zarar görebilecek diğer besin maddelerine - örneğin vitaminler gibi - zarar verebilir. Bilimsel Derginin "Gıda Kalitesi Dergisi" nde yayımlanan 2007 tarihli bir makalede, geleneksel pişirmenin, mikrodalgada pişirmeye göre gıdaların vitamin içeriğini azalttığına dikkat çekilmiştir. Her ikisi de, çiğ bir yiyeceğe göre besin içeriğini azaltır, ancak bu ısının doğal bir sonucudur.