Epilepsi, beyin içinde anormal elektriksel aktivite bulunan ve nöbetlerle sonuçlanan bir hastalıktır. Epilepsi genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkar ve tipik olarak çeşitli ilaçlar kullanılarak tedavi edilir. Bununla birlikte, bu ilaçların birçoğunun tehlikeli yan etkileri vardır. Epilepsileri için ilaç alan kişilerin genellikle D vitamini eksikliğini geliştirme konusunda temkinli olmaları gerekir.
Epilepsi İçin İlaçlar
Epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu antikonvülsan olarak bilinir. Michigan Üniversitesi'ndeki bu ilaçlar anormal beyin aktivitesini bastırmak için çalışıyor. Epileptik nöbetler beynin içindeki olağandışı elektrik sinyalleri gönderen nöronlardan kaynaklandığı için, bu antikonvülsanlar epileptik hastaların nöbet geçirme sıklığını azaltabilir. Çoğu durumda, nöbetleri yeterli şekilde kontrol altına almak için çoklu antikonvülsanlar birleştirilmelidir.
Antikonvülsanların D Vitamini Üzerindeki Etkisi
Antikonvülsanların kullanılmasının tehlikelerinden biri, D vitamini eksikliğine yol açabilmeleridir. RxMed, Yaygın olarak kullanılan iki antikonvülsan ilaç olan fenitoin ve fenobarbitol, uzun süre kullanıldığında vücuttaki D vitamini aktivitesini azalttığını bildirdi. Bu ilaçlar karaciğerdeki enzimlerin aktivitesini arttırır, bu da D vitamininin aktif olmayan formlara daha çabuk dağılmasına neden olur.
D Vitamini Eksikliği Kusurları
D vitamini vücudun uygun şekilde metabolize edilip kullanılması için gereklidir kalsiyum. Sonuç olarak, uzun süreli antikonvülsan kullanımının neden olduğu D vitamini eksikliği, kemiklerin alışılmadık derecede yumuşak ve kırılgan hale geldiği osteomalazi olarak bilinen bir duruma neden olabilir. Bu kemiklerin kolay kırılmasını sağlar. Çocuklarda, D vitamini eksikliği, kemiklerin vücut ağırlığını destekleme stresi ile birlikte kemiklerin kuvvetinin azalmasından dolayı bacakların eğilmesine neden olan raşitizm olarak kendini gösterebilir.
Tedavi
antikonvülsanlar nedeniyle D vitamini eksikliğini tedavi etmek D vitamini takviyesi yapmaktır. Alaska Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından önerilen günlük D vitamini ödeneğini içeren bir multivitamin ile desteklenmesi önerilir. Ek olarak, antikonvülsan alan hastalar günde 400 birim D vitamini ve 1.500 mg kalsiyum almalıdır. Zaman içinde kandaki kalsiyum ve fosfat seviyeleri izlenmelidir, çünkü kalsiyum ve fosfat seviyelerindeki artış D vitamini takviyesinin düşürülmesini gerektirebilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Güneş ışığına daha az maruz kalmak D vitamini alevlendirebilir Michigan Üniversitesi, antikonvülsan kullanımına bağlı eksiklik olduğunu belirtti. Güneş ışığı vücudun D vitaminini daha aktif bir şekle dönüştürmesi için gereklidir; Florida'da yaşayan ve epilepsi için ilaç alan kişilerin kemikleri zayıflatması daha düşüktür ve antikonvülsan alan çocuklarda D vitamini seviyelerinin kış aylarında yaz aylarına göre daha düşük olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, epilepsiyi tedavi etmek için ilaç alan hastalar güneş ışığına yeterince maruz kaldıklarından emin olmak için çaba göstermelidir.
, , ] ]