Çölyak hastalığı, öncelikle buğday, arpa ve çavdarda bulunan ana depolama proteini olan glüten ile tetiklenen multisistemik bir otoimmün hastalıktır. Vücut gluteni yabancı bir cisim olarak görür ve bu istilacıdan korumak için ince bağırsağın villisini şişirir. Damar sonunda hasar gördü ve besinleri, özellikle vücut büyümesi, işlevi ve metabolizması için çok önemli olan vitaminleri uygun şekilde ememiyorlar.
Vitamin D, Magnezyum ve Kalsiyum
Çölyak hastalığı olan kişilerde genellikle vitamin eksikliği var D ve magnezyum, kalsiyumun emilim bozukluğunu artırabilir ve artırabilir, bu da düşük kemik yoğunluğuna ve osteoporoza yol açar. D vitamini eksikliği, kas güçsüzlüğü, kemik ağrısı, yumuşak kemikler ve raşitizm veya iskelet deformiteleri gibi semptomları gösterir. "Klinik Gastroenteroloji Dergisi" nin Temmuz 2013 sayısı, çölyak hastalığınız ve D vitamini eksikliğiniz varsa sedef hastalığı geliştirme riskiniz daha yüksek olduğunu bildirmektedir.
Vücut sadece az miktarda magnezyum kullandığından, bu eksikliği düzeltilebilir. Kalsiyum, çölyak hastalığı ile ilgili en yaygın eksikliklerden biridir. Bağırsaklara zarar gelmesi kalsiyum emiliminde yetersizliğe yol açar. Kalsiyum arzı düşük olduğunda, kan dolaşımına kalsiyum sağlamak için kalsiyum kemik rezervuardan çekilir. Sonunda rezervuar kurumaya başlar ve kemikler osteoporozun bir işareti olarak kırılgan hale gelir. Düşük kalsiyum ayrıca konvülsiyonlara ve parastezilere veya “iğne ve iğneler” hissine neden olabilir.
Folik Asit
Folik asit en iyi duodenumda, ince bağırsağın ilk kısmı olarak emilir; University of Maryland Medical Center'a göre çölyak hastalığı bu vitaminde bir eksiklikten muzdarip olabilir. Bir eksiklik sinirlilik ve unutkanlığı artırabilir ve nörolojik bozukluklarda, anemide, kan bozukluklarında, GI rahatsızlıklarında ve depresif belirtilerde rol oynar.
B-12 Vitamini
B-12 vitamininde B eksikliği çölyak hastalığı olan hastalar, "Amerikan Gastroenteroloji Dergisi'nde Mart 2001'de yayınlanan bir çalışmada belirtildiği gibi. Şiddetli çölyak hastalığı vakalarında ortaya çıkabilecek ince bağırsağın son kısmı zarar gördüğünde, B-12 vitamini emilimine neden olabilir. Bu eksiklik anemiye, periferik nöropatiye, denge bozukluklarına ve demansa neden olabilir.
A, E ve K vitaminleri
Yağda çözünen A, E ve K vitaminleri de üst bağırsakta, çölyaklılarda emilir. Bağırsak tıkanıklıklarına zarar veren hastalıkların eksiklikleri olacaktır. A vitamini eksikliği, kansızlığa, gece körlüğüne ve üreme, görme ve büyüme sorunlarına neden olabilir. D vitamini eksikliği çocuklarda yumuşak, deforme kemiklere neden olur ve erişkinlerde osteoporoz gibi kalsiyum ve kemik problemlerine katkıda bulunabilir. E vitamini eksikliği nörolojik problemlerle ilişkilendirilirken, K vitamini eksikliği kanın pıhtılaşmasını engeller. K vitamini olmadan kanama riskiniz büyük oranda artar. “Genel Dahili Tıp Dergisi” nin Kasım 2007 sayısındaki bir raporda, K vitamini eksikliğinden açıklanamayan kanamanın çölyak hastalığının önemli bir işareti olduğu belirtiliyor.