|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Diyetteki Fosfolipitler Nelerdir?

Lipitler, vücut ağırlığınızın yaklaşık yüzde 15'ini temsil eden, vücudunuzdaki organik maddenin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturur. Lipitler dört alt sınıfa uyar: yağ asitleri, triasilgliseroller, fosfolipitler ve steroidler. Hücresel membranlarınız öncelikle fosfolipidlerden oluşur. Bu fosfolipitler hem bir fosfat grubu hem de kolin gibi azot içeren bir bileşik içerir. Gıdalarda bulunduğunda, fosfolipitler yağ ve suyun karışmasına izin verir, sırayla yağların kanınızın bir parçası haline gelmesine ve hücrelerin ve damarların içine girip çıkmasına izin verir.

Fosfolipid Yapısı

Fosfolipitler benzer bir genel yapıya sahiptir triasilgliserollere, ancak fosfolipidlerin, triasilgliserinlerde bir yağ asidi molekülünün meydana geldiği bir yerde bir fosfor molekülü vardır. Yapıdaki bu küçük fark fosfolipidlere su iten bir molekül ve su çeken bir molekül verir. Suda, fosfolipitler kümeler halinde düzenlenir ve vücudunuzdaki vitaminler, hormonlar ve lipoproteinler gibi yağ içeren molekülleri taşırlar. Fosfatidilkolin ve fosfatidilserin, vücudunuzun hücre işlevi için ihtiyaç duyduğu önemli fosfolipitlerdir.

Fosfolipidlerin İşlevi

Fosfolipitler, hücrelerinize engel teşkil eder ve diğer özel işlevlerde de rol oynarlar. Dipalmitoilfosfatidilkolin, akciğerlerinizin solunum sırasında genişlemesine yardımcı olmaktan sorumlu olan fosfolipittir. Cephalin, beyninizin beyaz cevherinde, sinir dokusunda, sinirlerde ve omurilikte bir fosfolipittir. Bir diğer fosfolipid olan Sphingomyelin, vücudunuzun kusurlu hücreleri öldürmesi için ihtiyaç duyduğu maddelerden biri olan bir seramid kaynağıdır. Lesitin, karaciğerinizin sindirime yardımcı olmak için ürettiği bir madde olan safranın bileşenlerinden biridir.

Diyetteki Fosfolipitler

Vücudunuz doğal olarak bazı fosfolipitler üretme kapasitesine sahiptir. Bununla birlikte, fosfolipidleri diyet kaynaklarından da alabilirsiniz. Fosfolipidlerin uygulanması, membran proteinleri ile ilişkili fonksiyonları etkileyebilir ve gerektiğinde bunları bir dereceye kadar düzeltebilir. Fosfatidilkolin, karaciğer hastalığının tedavisine yardımcı olabilir ve asetilkolinin sentezinde hem hafıza hem de kas fonksiyonunu geliştirebilen bir bileşik olan kolinin bir öncüsü olarak görev yapar. Diyetinize takviye eklemeden önce doktorunuza danışın.

Fosfolipitler Kaynaklar

Yumurta sarısı, karaciğer, buğday tohumu ve yerfıstığı fosfolipid lesitini içerir. Bununla birlikte, vücudunuz ancak diyetinizde yeterli kolininiz varsa lesitini sentezleyebilir. Ayrıca fosfolipidleri soya, süt ve hafif pişmiş etlerde de bulabilirsiniz. Çoğu yağ, yağ ve yağ içeren yiyecekler de fosfolipitler içerir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]