Vitaminler büyümeye, üremeye ve genel sağlığa yardımcı olan organik bileşiklerdir. Mineraller vücutta kimyasal reaksiyonların oluşmasına yardımcı olan ve genel sağlığa katkıda bulunan inorganik maddelerdir. Vitaminler ve mineraller vücut için önemli besin maddeleridir ve eksiklikler çeşitli fizyolojik semptomlara neden olabilir.
A Vitamini
Vitamin A, üreme ve uygun fetal gelişim ile birlikte güçlü görme ve bağışıklık sistemi işlevi için esastır. Yetişkin kadınlarda günlük 700 mikrogram A vitamini gerekir ve yetişkin erkeklerde günlük 900 mikrogram gerekir. A vitamini için iyi besin kaynakları arasında organ etleri, süt, peynir, yumurta ve takviye edilmiş tahıllar bulunur.
Vitamin D
Vitamin D, güçlü kemikler için gerekli olan fosfor ve kalsiyumun uygun şekilde emilmesi için gereklidir. Bazı araştırmalar D vitamininin de “Beslenme ve Siz” e göre diyabet ve bazı kanserleri önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. D vitamini güneş ışığından sentezlenebilir veya güçlendirilmiş süt veya tahıllarda tüketilebilir.
Vitamin E
E vitaminin en önemli işlevi, hücrelerin zarlarını korumaya yardımcı olan ve aynı zamanda hücre zarlarını da koruyan bir antioksidan gibidir. oksidasyon. E vitamini ayrıca kan pıhtılarının oluşumunu da önler. Yetişkinler günde 15 miligram E vitamini tüketmeyi hedeflemelidir. E vitamini yağlarda, fındıklarda ve tohumlarda en fazla miktarda bulunur, ancak yapraklı yeşil sebzelerde ve takviye edilmiş tahıllarda da bulunur.
K Vitamini
K vitamini gerektiğinde kanın pıhtılaşmasına izin verir ve kemik sağlığına katkıda bulunan proteinlerin sentezindeki rolü. Yetişkin kadınlarda günde 90 mikrogram K vitamini ve yetişkin erkeklerde günde 120 mikrogram gerekir. Brokoli, kuşkonmaz, ıspanak ve brüksel lahanası gibi yeşil sebzeler K vitamininin zengin kaynaklarıdır.
B Vitaminleri
B vitaminleri kategorisini oluşturan çok çeşitli vitaminler vardır. Tiamin, riboflavin, niasin, B-6, pantotenik asit ve biyotin ko-enzimlerdir, yani vücutta meydana gelen reaksiyonlara yardımcı olurlar. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için Folat ve B-12 gereklidir. Folat ayrıca bir fetüsün sinirsel gelişimine de katkıda bulunur.
C Vitamini
C vitamini kemik, diş, cilt, kan damarı ve bağışıklık sistemi sağlığı için gereklidir. Birçok insan C vitamini soğuk algınlığı önleme ile ilişkilendirse de, aslında soğuk algınlığını önlemez, ancak “Beslenme ve Siz” e göre şiddeti ve uzunluğu azaltabilir. Erkekler günde 90 miligram C vitamini, kadınlarda 75 miligram tüketmelidir. Çoğu C vitamini meyve ve sebzelerde bulunur.
Kalsiyum
Kalsiyumun en önemli işlevi güçlü kemikler ve dişler sağlamaktır. Kalsiyum ayrıca kasların kasılmasına ve kan damarlarının genişlemesine yardımcı olur. Yetişkinlerin günlük 1.000 ila 1.200 miligram kalsiyum alması gerekir. Kalsiyum, süt, yoğurt ve peynirde en yüksek konsantrasyonlarda bulunur, ancak brokoli, lahana ve somonda da bulunabilir.
Demir
Kırmızı kan hücrelerinin uygun şekilde oluşumu ve taşınması için demir gereklidir dokular için oksijen. Yetişkin dişiler günde 18 miligram, yetişkin erkekler 8 miligram demir gerektirir. Demir, et, kümes hayvanları ve balıklarda en bol miktarda bulunur. Tahıllar ve sebzeler de az miktarda demir sağlarlar.
Potasyum
Potasyum, sıvı dengesi, kas kasılması, sinir uyarıları, kan basıncının korunması ve kemik sağlığı gibi birçok vücut fonksiyonuna yardımcı olur. Yetişkinler günde 4.700 miligram potasyum tüketmeyi hedeflemelidir. ABD Tarım Bakanlığı, her gün bol miktarda meyve ve sebze tüketmenin potasyum ihtiyaçlarını kolayca karşılayabileceğini belirtti.