| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

K Vitamini Nedir?

K Vitamini, birçok sebze, meyve, et, fındık, tohum, tahıl, baharat, yağ ve süt ürünlerinde çok çeşitli konsantrasyonlarda bulunan, yağda çözünen bir besindir. K vitamini, kanın pıhtılaşma proteinlerinin üretilmesi için gereklidir. K vitamini eksikliğinde karaciğeriniz bu proteinlerin yeterli seviyesini üretemez. Buna karşılık, fazla miktarda bir diyet K vitamini, kan inceltici ilaçların etkisini engelleyebilir. K vitamini alımınızı artırmaya veya sınırlamaya çalışıyor olsanız da, bu mikro besinleri hangi yiyeceklerin içerdiğini bilmek, beslenme hedeflerinize uygun bir diyet planı hazırlamanıza yardımcı olabilir.

Sebze

Birçok sebze K vitamini içerir. ıspanak, lahana, yaka ve diğer yeşillikler gibi yapraklı sebzeler en yüksek konsantrasyonları içerir. Eğer kan inceltici kullanıyorsanız doktorunuz bu sebzelerin tüketimini sınırlamanızı önerebilir. Orta miktarda K vitamini içeren diğer sebzeler arasında lahana, brüksel lahanası, kuşkonmaz, brokoli, marul, bamya, ravent, kereviz ve börülce bulunur. Mısır, salatalık, patlıcan, mantar, sarı soğan, beyaz ve tatlı patates, kabak, domates ve yeşil bezelye düşük miktarda K vitamini içeren sebze örnekleridir.

Meyve

Birkaç meyve çeşidi orta düzeyde içerir. düşük K vitamini seviyesine sahiptir. Kuru erik, böğürtlen, yaban mersini, üzüm ve kivi meyvesi diyetinize ılımlı miktarda K vitamini sağlar. Çilek, ahududu, elma, portakal, muz, şeftali, armut ve kavunlarda düşük miktarda K vitamini bulunur.

Baharat

Maydanoz, K vitamini içeren yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Küçük miktarlarda, maydanoz çoğu yemeğe çok az miktarda K vitamini ekler. Ancak, pesto gibi çok miktarda maydanoz içeren tarifler, diyetinize ılımlı miktarda K vitamini katkıda bulunabilir. Düşük miktarda K vitamini içeren diğer baharatlar arasında sarımsak, kişniş, kekik, frenk soğanı ve köri vardır.

Et, Tavuk, Yumurta, Balık ve Deniz Ürünleri

Kırmızı et ve kümes hayvanları düşük seviyede K vitamini içerir. en yüksek konsantrasyonlara sahip sığır karaciğeri, kuzu ve ördek. Tavuk yumurtası, yumurta sarısında konsantre olan düşük miktarda K vitamini içerir. Balık değişken fakat nispeten düşük miktarda K vitamini içerir, en yüksek konsantrasyonları içeren somon, konserve ton balığı ve uskumru içerir. Istakoz, istiridye, midye, istiridye ve deniz tarağı gibi çoğu deniz ürünü de düşük seviyede K vitamini içerir. Karides bir istisnadır; ölçülebilir bir K vitamini içermez.

Süt ve Süt Ürünleri

Süt ve süt ürünleri, yağsız süt ürünleri hariç, değişken K vitamini konsantrasyonları içerir. K vitamini yağda çözündüğü için yağsız süt ürünlerinde yağ ile birlikte giderilir. Tam yağlı süt ve süt ürünleri, az yağlı süt ve süt ürünlerinden daha fazla K vitamini içerir.

Tahıllar ve Kuru Fasulye

Pirinç, yulaf, arpa ve buğday gibi tahıllar çok düşük içerir K vitamini miktarları Mung fasulyesi ve soya fasulyesi orta miktarda K vitamini içerir; lima fasulyesi, nohut, barbunya fasulyesi, barbunya fasulyesi ve kuru fasulye içerisinde düşük konsantrasyonlarda bulunur.

Kuruyemiş, Tohum ve Yağlar az miktarda K vitamini içerir. Badem ve yer fıstığı, gerçek fındık değildir, K vitamini içermez. Ağaç fındık, ayçiçeği ve kabak çekirdeği az miktarda K vitamini içerir. Bitkisel yağlar ve yayılır, margarin, kısalma ve ticari salata sosları, aynı zamanda diyet K vitamini kaynaklarıdır. Bu besinler, büyük miktarlarda tüketmediğiniz sürece, genel olarak K vitamini alımınıza önemli bir katkıda bulunmaz.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com