Yeşil çay ve siyah çayda bulunan tanenler ve polifenoller, heme dışı demirin gıdalardan ve takviyelerden emilimini engelleyebilir. Yetersiz demir emilimi, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin eksikliği ile karakterize edilen bir durum olan demir eksikliğine neden olabilir. Çay tüketimi, yalnızca demir eksikliği riski yüksek olan bireyler için bir soruna neden olabilir.
Etki
2004 yılında, “İnsan Beslenmesi ve Diyetetik Dergisi” nde yayınlanan çalışmaların gözden geçirilmesi net kanıtların gösterdiği sonucuna varmıştır. bu çay, demir dışı demir emilimini engeller. Düşük demir emilimi, düşük heme demir kaynakları alımı, demir emilimini artıran düşük miktarda gıda alımı veya demir emilimini engelleyen yüksek miktarda gıda alımı yapan kişiler için ciddi bir sorun yaratabilir. Gıda Bilimi ve Beslenme ile İlgili Değerlendirmeler. ”
Risk
Demir eksikliği riski yüksek olan bireyler arasında hamile kadınlar, düşük doğum ağırlıklı bebekler, genç kızlar, doğurganlık çağındaki kadınlar, böbrek yetmezliği olan hastalar, rutin diyaliz geçiren insanlar var tedaviler ve çölyak hastalığı ve Crohn hastalığı gibi gastrointestinal bozukluğu olan kişiler. Çok az hayvansal ya da hayvansal ürün tüketen vejetaryenler ve ayrıca demir eksikliği riski daha yüksek olabilir.
Tavsiye
Demir eksikliği geliştirme riski yüksek olan bireyler, çay ve diğer emilim engelleyici maddelerin kullanılmamasına çok dikkat etmelidir. yemek zamanında yiyecekler. “İnsan Beslenmesi ve Diyetetik Dergisi” nde yayınlanan 2004 tarihli bir araştırmada, King's College London'dan araştırmacılar, demir eksikliği riski taşıyan grupların öğünler arasında çay içmelerini ve heme dışı demir kaynakları yedikten en az bir saat sonra çay içmelerini önerdiler.
Demir Emme
Ulusal Takviyeler Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre, demirin emilimini engelleyen diğer gıda bileşenleri arasında, kalsiyum, soya fasulyesi proteinleri, polifenoller ve baklagiller ve kepekli tahıllardaki fitatlar bulunur. C Vitamini ve et proteinleri, demir dışı demir emilimini artırabilir.
Demir Eksikliği Belirtileri
Demir eksikliğinin yaygın belirtileri zayıflık, halsizlik, vücut ısısını korumada zorluk, iltihaplı veya boğaz dili, konsantre olma ve sinirliliktir. Demir eksikliği, bağışıklık fonksiyonunun azalmasına ve işte ve okuldaki performansın düşmesine neden olabilir, Ulusal Sağlık Enstitüleri Diyet Takviyeleri Enstitüsü'nü belirtiyor.
, , ] ]