|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Su Dengeli Bir Diyette Neden Önemlidir?

Sık sık su verilmesine rağmen, su vücudunuz için vazgeçilmez bir kaynaktır ve vücut ağırlığınızın yaklaşık yüzde 50 ila 60'ını oluşturur. Bu su yüzdesi yüzde 1 oranında azalırsa, susuzluk içgüdüleriniz tetiklenir. Yüzde 5'lik bir azalma kas kuvveti ve dayanıklılığının azalmasına neden olur ve yüzde 20'lik bir azalma ölüme neden olur. Vücudunuzdaki işlemlerin birçoğu suya dayanır, bu nedenle diyetinizde bu temel besin maddesini yeterince almanız önemlidir.

The Universal Solvent

Su, tüm biyokimyasal işlemler için önemli bir çözücü işlevi görür. vucüdun. Kutup yapısından dolayı, su diğer yüklü ve kutupsal moleküllerin onunla karışmasına izin verir. Vücudunuzdaki karbonatlar, hemoglobin, çeşitli proteinler ve diğer moleküller çözücü olarak su kullanır. Su vücudunuzun her yerinde çözünmüş maddeler taşır. Kanınızın yaklaşık yüzde 83'ü, besin, oksijen, karbondioksit ve atık ürünlerin bir hücreden diğerine aktarılmasına yardımcı olan sudur.

Elektrolit Dengesini Korur

Su, vücudunuzdaki elektrolitlerin doğru dengesini korumasına yardımcı olur. . Elektrolitler, hücrelerinizin doğru su içeriğini korumak için belirli seviyelerde depolanması gereken sodyum veya klorür iyonları gibi elektrik yüklü iyonlardır. Elektrolitler, beyninize her türlü bilgiyi sinir impulsları adı verilen elektrik sinyalleri şeklinde sağlar. Ayrıca kas aktivitesini düzenlemeye yardımcı olurlar. Uygun elektrolit seviyelerini korumak için, hücrelerin içine ve dışına su fışkırır, böylece bu iyonlar dengede kalır.

Vücut Sıcaklığını Düzenler

Su, vücut ısınızı düzenleyerek vücudunuzun serin kalmasına yardımcı olur - ki bu 98.6'dır. derece Fahrenheit - ter yoluyla. Güneşte dışarı çıktığınızda, vücudunuzun iç sıcaklığı artar ve hemen terlemeye başlarsınız. Terleme sadece vücudunuzun kendini soğutabilmesidir. Ter, cildinizin yüzeyinden buharlaşır, fazla sıcağı giderir ve sizi soğutur.

Sizi Zeki Yapar

Ekim 2007’de “Amerikan Beslenme Fakültesi Dergisi” nde yayınlanan İnsan Beslenmesi Merkezi incelemesi Yetersiz su alımı, ısı veya fiziksel efor nedeniyle vücut ağırlığındaki yüzde 2'lik bir kaybın bilişsel, psikomotor, fiziksel ve visuomotor performansını olumsuz yönde etkileyebileceğini bildirdi. Doğu Londra Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, susadıklarında içme suyunun zihinsel testlerde beynin performansını artırdığını keşfetti. Bir görevi bitirmeden önce 3 bardak su tüketen katılımcılar beyinlerinin reaksiyon süresini yüzde 14 oranında artırdılar. Çalışma, Temmuz 2013 “İnsan Sinirbiliminde Sınırlar” sayısında yayınlandı.

Fiziksel Performansınızı Artırıyor

Egzersiz yaparken terleme yoluyla su kaybının hızı saatte 1 litreye 2 litreye varabilir . Sıcak havalarda egzersiz yapıyorsanız, kas gücünü ve sabit bir vücut sıcaklığını korumak için her 15 dakikada bir su içmelisiniz. Su, oksijeni kaslarınıza aktarmada önemli bir rol oynar ve fiziksel aktivitenizi verimli bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olur. Ekim 2007’de yayınlanan “Amerikan Beslenme Fakültesi Dergisi” nde yayınlanan Gatorade Spor Bilim Enstitüsü’nün değerlendirmesine göre, vücut ağırlığının yüzde 2’sini aşan bir su kaybı fiziksel performansı düşürebiliyor. su yüzdesi, kardiyovasküler, metabolik, termoregülatör ve merkezi sinir fonksiyonlarındaki değişiklikleri uyarır.Sıcakta fiziksel aktivite sırasındaki dehidrasyon, soğuk ortamlarda benzer aktiviteye göre performansta daha büyük bir azalma sağlar, bunun nedeni kısmen sıcak ortamlarda egzersiz yapılmasının kardiyovasküler üzerine önemli bir yük getirmesidir. fonksiyon ve termoregülatör mekanizma

Koruma Yapar

Su, vücut yapılarınızı ve organlarınızı da korur, ayrıca kir ve kiri gözlerinizden temizler ve eklemlerinizi yağlar, sertleşmelerini önler ve yumuşak hareketlere izin verir. Kemiklerinizin arasında Su içmek, ağzınızı kuru hissetmekten kurtarmaya yardımcı olur.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]