Böbrek yetmezliğinden muzdaripseniz - böbrek yetmezliği olarak da adlandırılır - nefroloğunuz muhtemelen böbrek diyetisyenine danışacaktır. Böbrekleriniz artık kanınızdaki çeşitli maddeleri filtreleyemiyorsa diyetinizi ayarlamanız gerekebilir. Böbrek yetmezliği diyeti söz konusu olduğunda, bir beden herkese uymuyor. Diyetisyenin tavsiyesi, potasyum, fosfor, idrar proteini ve diğer faktörler için eşsiz laboratuvar sonuçlarınıza dayanmaktadır. Nefroloğunuz veya böbrek diyetisyeniniz önermediği sürece protein alımını asla kısıtlamayın.
Potasyum
Potasyum seviyeleriniz 5.0 mg /dl'yi aşarsa, potasyum alımınızı sınırlamanız önerilebilir. Hücre zarının her iki tarafındaki potasyum konsantrasyonları, kalbin atmasını sağlayan darbeler de dahil olmak üzere sinir uyarılarının iletilmesinden sorumludur. Yüksek potasyum seviyeleri düzensiz kalp atışlarına ve hatta kalp krizlerine neden olabilir. Potasyumda hangi yiyeceklerin yüksek, hangilerinin düşük olduğunu bilmenin zor ve hızlı kuralları yoktur. ABD Tarım Bakanlığı veri tabanı, potasyum içeriği hakkında en iyi bilgi kaynağıdır.
Düşük Potasyumlu Gıdalar
Genel olarak, porsiyon başına 200 mg'dan daha az potasyum içeren bir gıda, düşük potasyumlu yiyecekler olarak nitelendirilir. Buna 1/2 fincan porsiyon havuç, böğürtlen, kiraz, pirinç, makarna, üzüm, mantar veya soğan dahildir. Büyük bir latte, yüksek potasyumlu bir yiyecek iken, 8 oz kahve, düşük potasyumlu bir gıdadır. Patates ve kabak gibi bazı yüksek potasyumlu yiyecekler, küçük parçalara bölünerek ve sıcak su hacminin on katına kadar ıslatılarak düşük potasyumlu yiyeceklere dönüştürülebilir. Örneğin, 2 bardak patates 20 bardak suya batırılmalıdır. Onları en az iki saat beklettikten sonra, pişirmeden önce yiyeceği iyice durulayın.
Fosfor
Böbrek yetmezliğine yaklaştığınızda, kanınızdaki fosfor seviyesi artabilir. Bu olduğunda, fazla fosfor kalsiyumu kemiklerden çekmeye başlar. Fosfor bağlayıcı olarak adlandırılan bir ilacı alarak ve diyet fosfor alımınızı kısıtlayarak kemiklere zarar gelmesi önlenebilir. Az miktarda tüketilmesi gereken yüksek fosforlu yiyecekler arasında süt ürünleri, bira, kolalı içecekler, çikolata, fasulye ve mercimek bulunur.
Protein
Kronik böbrek hastalığının erken evrelerinde, Böbrek fonksiyonunuzu korumak için protein alımı. Bazı nefrologlar normalde tüketeceğiniz et, tavuk, fasulye ve soya ürünlerinin bir bölümünü meyve, sebze ve karbonhidratlarla değiştirmenizi önerir. Bu öneri sık sık böbrek yetmezliğine yaklaştıkça değişir; Hastalara sıklıkla transplanttan veya diyalize geçişinden daha kolay iyileşebilmeleri için daha fazla protein tüketmeleri önerilmektedir.