Bir gastrointestinal yumuşak diyet, dokuda yumuşak olan, kolayca sindirilen ve iyi tolere edilen yiyeceklerden oluşan düşük tortulu, düşük lifli bir diyettir. Yumuşak bir diyet beslenme açısından yeterlidir ve birçok yarı katı gıda içerebilir. Yumuşak bir diyet kullanırken doktorunuzun talimatlarına uyun.
Tanımlama
Bir gastrointestinal veya GI, yumuşak diyet, mekanik yumuşak diyetten farklıdır. Genellikle diş problemi olan yaşlılar gibi normal yiyecekleri çiğneyemeyenlere mekanik yumuşak diyet önerilir. Bir GI yumuşak diyet genellikle cerrahi hastalar için tam sıvı ve düzenli diyet arasında geçişli bir diyet olarak veya divertikülit, ülseratif kolit, irritabl bağırsak sendromu gibi kronik GI rahatsızlığı olan kişiler için GI kanalındaki tahriş ve iltihaplanmayı azaltmanın bir yolu olarak kullanılır. gastroparezdir. Ağız ağrılı kanserli hastalar da yumuşak bir diyet izlemekten fayda sağlayabilirler.
Amaç
Yumuşak bir diyetin amacı, gastrointestinal sisteme, yüksek lifli, daha kalın, çiğ yeniden kullanılmadan önce biraz dinlenmektir. Parçalanması ve emilmesi daha zor olan yiyecekler.
Karbonhidrat Zengin Gıdalar
Bir GI yumuşak diyet, beyaz rulolar, bisküviler, kekler, krakerler ve çekirdeksiz hafif çavdar ekmeği gibi rafine beyaz unlu ekmek ürünleri içerir. Ayrıca krep, waffle ve buğday kreması, irmik, pirinç kreması ve farina gibi rafine pişmiş tahılları da yiyebilirsiniz. Yumuşak diyetler için derisiz beyaz veya tatlı patates, beyaz pirinç ve makarna da tavsiye edilir. Konserve veya pişmiş meyve ve sebzeleri seçin, genellikle tohumsuz veya kabuklu değil. Hamuru içermeyen meyve sularına izin verilir. Uygun meyve ve sebzelerin örnekleri arasında yeşil veya balmumu çekirdekleri, marul ve havuç ile konserve şeftali ve muz bulunur.
Protein Zengin Gıdalar
Protein zengini gıdalar, ameliyattan sonra iyileşen hastalar için önemlidir. Enfeksiyonlarla mücadele, çünkü yeni doku oluşturmaya yardımcı olur. Bir GI yumuşak diyeti, öğütülmüş etler de dahil olmak üzere iyi pişmiş, yağsız ve yumuşak etler gibi çok çeşitli protein bakımından zengin yiyecekleri içerir. Balık, kuzu ve kümes hayvanları da mükemmel protein kaynakları olarak işlev görür. Yumurtalar, peynirler, sütler, kabuklular, pudingler ve tapyoka da kolayca yönetilebilir protein içerir. Kremalı fıstık ezmesi ve tofu da yumuşak diyetinize protein ekleyebilir.
Kaçınılması Gereken Yiyecekler
Kaçınılması gereken yiyecekler; karın gazı, şişkinlik ve ishal gibi sıkıntıya neden olabilecek yiyeceklerdir. İhmal edilen yiyecekler arasında çiğ meyve ve sebzeler ve kurutulmuş meyveler, özellikle de budama ürünleri bulunur. Kepek, fındık ve tohum gibi kaba ekmeklerden ve tahıllardan uzak durun. Alışveriş listenizden zengin tatlılar, baharatlı yiyecekler, kızartılmış yiyecekler ve yağlı et, zeytin ve hindistancevizinin yağlı kesimlerini alın. Haşhaş tohumu salata sosu, çıtır fıstık ezmesi ve yaban turpu gibi yiyecekleri sınırlandırın. Kafeinli ve gazlı içecekler de limitsiz olabilir.