Gastroparezi, midenin boşalmasının kronik olarak gecikmesine neden olur. Diyabet de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklar ile birlikte oluşabilir. Gastroparezi varsa, Uluslararası Fonksiyonel Gastrointestinal Hastalıklar Vakfı tarafından belirtildiği gibi mide bulantısı, şişkinlik, mide ekşimesi ve kilo kaybı yaşayabilirsiniz. Bu durum, yiyebileceğiniz besin miktarını ve sisteminizin onları ne kadar iyi sindirebileceğini etkiler. Diyetinizden gerekli beslenmeyi elde etmek için, midenizdeki değişikliklere uyum sağlamak için ayarlamalar yapmanız gerekecektir.
Genel Diyet Önemli Noktalar
Gastroparezi ilk geliştirirken diyetinizi planlarken bazı önemli noktaları göz önünde bulundurun . Daha küçük ve daha sık yemeklerden yemek, mide rahatsızlığından kaçınmanıza izin verebilir; Amerikan Motilite Topluluğuna göre daha küçük öğünler mideyi büyük öğünlerden daha hızlı bırakabilir. Yeterli beslenmeyi sürdürmek için, günde dört ila altı kez yemeniz gerekebilir. Ayrıca lif içeriği yüksek ve yağ oranı yüksek yiyeceklerden de kaçınmalısınız, çünkü bu maddelerin her ikisi de gastrik boşalmayı yavaşlatabilir. Bazı hastalarda yavaş boşalma, midede bezoar adı verilen bir tıkanmaya neden olabilir. Patlamış mısır, fındık ve tohumlar gibi kolay çiğnenmeyen yiyecekler mideyi uygun şekilde bırakmayabilir ve rahatsızlığa neden olabilir. Pennsylvania merkezli Jackson Siegelbaum Gastroenterology tarafından belirtildiği gibi, bu temel hususları hatırlayarak. Sıvılar ne olursa olsun mideyi normalde bırakma eğilimindedir; Jackson Siegelbaum Gastroenterology'ye göre, diyetisyeniniz bu aşamada yeterli miktarda vitamin ve mineral aldığınızdan emin olabilir. Bu aşamada, meyve ve sebze gibi tüm lifli gıdalardan kaçınmanız gerekecektir; Süt ürünleri de yağ miktarı nedeniyle kaçınılmalıdır. Saltine kraker, spor ve alkolsüz içecekler ve bulyonun tümü birinci aşamada yemek için güvenlidir. Diyetisyeniniz sizi sulu ve sağlıklı tutmak için ne yediğinizi dikkatlice izleyecektir.
Aşama İki Gastroparezi Diyet
Diyetin ikinci aşamasında, diyetisyeniniz diyetinize 40 g'dan az yağ ekleyecektir. gün; Jackson Siegelbaum Gastroenterology tarafından belirtildiği gibi bu, hala aldığınız yağ miktarını sınırlandırırken kalori ekler. Peynir veya süt ve ekmek, makarna ve beyaz undan yapılan tahıl gevrekleri gibi az yağlı süt ürünleri eklemeye başlayabilirsiniz. İyi pişmiş bazı sebzeler, bu aşamada pancar, havuç, patates ve patates gibi - hepsi de kabuksuz olarak kabul edilebilir. Meyve suları ve kabuksuz konserve meyveler de yenilebilir. Elma, çilek ve incir gibi meyveler ve yeşil fasulye, fasulye ve Brüksel lahanası gibi sebzelerin tümü, UVA Sindirim Sağlığı Merkezi tarafından belirtildiği gibi bezoar oluşumuyla ilişkilendirilmiştir. Dondurulmuş yoğurt, meyve buzları ve jelatinler gibi tatlılar da kabul edilebilir. Porsiyon büyüklükleriniz öncekinden daha küçük olacak, ancak yine de bol miktarda besin alabilirsiniz.
Aşama Üç Gastroparezi Diyet
Diyetinizin üçüncü kısmı veya uzun süreli bakımı için, yağ miktarı artırılır. Jackson Siegelbaum Gastroenterology tarafından belirtildiği gibi her gün 50 g olan ve gastroparezi olan birçok insanın tolere edebileceği. Elyaflı yiyecekler sınırlı kalmaktadır; derisi olmayan iyi pişmiş sebzeler ve derisi olmayan konserve meyveler yemeye devam edebilirsiniz. Sebze suları ve meyve suları, tolere edildiği şekilde kabul edilebilir. Uzun vadede yağsız kıyma, kümes hayvanları ve balık gibi etleri yiyebilirsiniz; ancak, lifli biftek sorunlara neden olabilir. Çoğu etin püresini alır veya öğütürseniz, UVA Sindirim Sağlığı Merkezi tarafından belirtildiği gibi birçok et türünün küçük bölümlerini tolere edebilmelisiniz.
Diyet Takviyesi
Diyetisyeninizin yardımı ile Her gün ihtiyaç duyduğunuz tüm besin maddelerini ve kaloriyi almakta hala zorluk çekiyor olabilirsiniz. İçme suyu yerine, daha yüksek kalorili meyve suyu içmek isteyebilirsiniz. Tabaklara veya içeceklere süt tozu eklenmesi, yemeğinize ekstra hacim eklemeden ekstra kalori ekleyebilir. UVA Digestive Health Center'a göre, anlık kahvaltı veya protein tozu da gerekli kalorileri ekleyebilir. Sıvı besinli içecekler ayrıca American Motility Society tarafından belirtildiği gibi, lif eklemeden ilave kalori ve besin almanıza yardımcı olabilir. Besleyici içeceğe dondurma veya şerbet eklemek, kalori ve besin değerlerini de artırabilir.
, , ] ]