Diyet ve egzersiz, sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmak için iki ana yol oluşturur, bu yüzden birçok insan vejeteryan diyeti izlemeyi tercih eder. Bununla birlikte, sporcular veya düzenli olarak fiziksel olarak aktif olmak isteyen herkes için, protein gibi yakıt gibi performans gösterecek kadar besin almak ve kas geliştirmek için endişeler olabilir. Hem eğlence hem de rekabete açık sporcular, egzersiz potansiyellerinden ödün vermeden vejetaryen bir diyet izleyebilirken, diyete özel önem vermek performansı artırabilir.
Performans Kaygıları
Vejetaryen diyetleri kalpten daha düşük ölüm oranları ile ilişkilendirildi hastalık ve azalan obezite riski ile atletik performansınız acı çekmeden vejeteryan olmayı seçebilirsiniz. “Uluslararası Spor Beslenme Derneği Dergisi” nde yayımlanan 2012 yılı araştırması, vejetaryen veya et içeren bir diyet izleyen bisikletçilere baktı. Vejetaryen grup, submaksimal çaba sırasında biraz daha düşük oksijen seviyelerine sahipken, vejetaryen diyetin egzersiz potansiyelini azalttığını göstermedi. “Avrupa Uygulamalı Fizyoloji Dergisi” nde yayınlanan 2011 tarihli bir çalışma bu sonuçları doğruladı. Sprint antrenmanı yapan sporcular vejetaryen veya karma diyet uyguladılar ve her iki grup da atletik performansta aynı gelişmeleri gördü. Atletik yeteneğin azalması konusunda endişeleriniz varsa, araştırmalar vejeteryan bir diyetin egzersiz performansınızı olumsuz yönde etkilemediğini, ancak et içeren bir diyetin izlenmesiyle aynı sonucu aldığını gösteriyor.
Vitaminler ve Mineraller
Beriden vejetaryenler düzenli olarak daha fazla bitki besinleri tüketir, bazı besin maddelerinin emilimi azaltılabilir. Çinko, demir ve bazı iz mineralleri diyet yoluyla güvenli bir şekilde elde edilebilir, ancak vejetaryenler yeterli alımı sürdürmekte zorluk çekebilirler. Atletik performansı etkileyebilecek eksiklikleri önlemek için, zenginleştirilmiş kahvaltı gevrekleri, baklagiller, fındık ve tohumlar gibi bol miktarda vitamin ve çinko içeren yiyecekleri yiyin. Takviye faydalı olabilir, ancak olabildiğince, besinlerden besin almayı denemelisiniz.
Ne Kadar Protein
Etler birincil bir protein kaynağı olduğu için vejetaryenler yeterli miktarda alamayabilirler. günlük şekilde. Vücut geliştirme sporcuları günde vücut ağırlığının kilogramı başına 1,4 ila 1,8 gram protein almayı hedeflerken, dayanıklılık sporcuları 1,2 ila 1,4 aralığında biraz daha az almalıdır. Bu protein gereksinimlerini karşılamak için, yumurtalardan ve az yağlı süt ürünlerinden, baklagillerden, tam tahıllardan, fındıklardan ve tohumlardan yüksek kaliteli proteinler aldığınızdan emin olmalısınız. Vücutta çok az miktarda protein bulunduğunu ve bu nedenle gün boyunca az miktarda protein aldığınızdan emin olmanız gerektiğini unutmayın. Kaynaklarınızı değiştirin ve yeterli alımı sağlamak için protein alımınızı genişletin.
Hastalığın Korunması
Vejetaryen diyetler, atletik performansın artmış atletik performans veya dayanıklılık ile ilişkilendirilmemesine rağmen, diğer yararlar bu diyet planını ciddi atletler için faydalı kılar. Bitki bazlı bir diyet, dayanıklılık egzersizi için enerji sağlamak için gereken yüksek karbonhidrat alımını artırır. Ek olarak, iyi planlanmış bir vejeteryan diyet, yeterli mineral ve protein almayı planlayarak güvenle takip edilebilir. Meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar açısından zengin vejetaryen bir diyet uygulayan sporcular, ağır eforla ilişkili oksidatif stresi azaltan yüksek miktarda antioksidan alırlar. Son olarak, bu diyet planı kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltarak uzun vadeli sağlık yararları sağlar. Düzenli fiziksel aktivitenin vejetaryen diyetle birleştirilmesi, vejetaryen diyet veya tek başına yapılan egzersizden daha düşük ölüm oranlarına neden olur.