Egzersiz sırasında, yoğunluğa bağlı olarak, öncelikle glikojen ve yağın parçalanmasıyla enerji sağlanır. Düşük yoğunluklu egzersizler çoğunlukla yağa, yüksek yoğunluklu egzersizler ise glikojene daha fazla güvenmektedir. Oruç halindeki egzersizler, yakıt sırasında yağa olan bağlılığı artırabilir, bu da egzersiz sırasında daha fazla yağ yanması sağlar.
Kahvaltıdan Önce ve Yağ Metabolizmasından Önce Egzersiz Yapmak
Gece boyunca oruçtan sonra egzersiz yapmak "Uygulamalı Fizyoloji Dergisi" nin Ocak 2011 sayısında yayınlanan bir çalışmada gösterildiği gibi, yemekten sonra yapılan egzersizle karşılaştırıldığında yağ metabolizması oranı. Bu çalışma ayrıca oruç halindeki sürekli eğitimin daha yüksek yoğunluklarda yağ metabolizmasını arttırdığını göstermiştir. Oruç tutmak, kan glukoz seviyelerini normalleştiren ve yağ parçalanmasını engelleyen bir hormon olan insülin seviyesini düşürür. İnsülin seviyeleri düşükken yapılan egzersizler bu inhibisyonu hafifletir ve vücudun mağazalarından yağ bozulma oranını arttırır.
Oruç durumda tekrar tekrar egzersiz yapmanın vücut kompozisyonunu olumlu yönde etkilediği gösterilmiştir. "Uluslararası Spor Beslenme ve Egzersiz Metabolizması Dergisi" nin Şubat 2012 sayısında yayınlanan bir çalışmada, oruç halindeyken egzersiz yapan erkeklerde, öğünlerde egzersiz yapan grupta vücut yağında bir değişiklik olmadığından vücut yağ yüzdesinde azalma olduğu görülmüştür. Her iki grup da kilo verirken, sadece oruç halindeyken egzersiz yapan grup vücut yağ yüzdesini düşürdü.
Şu anda oruç halindeyken kahvaltı yapmadan önce egzersiz yapmanın neden olduğuna dair bir kanıt yok kas kaybı. Aslında, yukarıdaki "Uluslararası Spor Beslenme ve Egzersiz Metabolizması Dergisi" nden yapılan çalışma, Ramazan ayında egzersiz yapan erkeklerin, oruç tutarken haftada üç kez 40-60 dakika bisiklete, koşmaya ve kürek çekmeye rağmen kas kütlesini koruduğunu göstermiştir. Bu nedenle, kahvaltı öncesi yapılan bir egzersiz kas kütlesini korurken yağ yakımını en üst düzeye çıkarmak için harika bir yol gibi görünmektedir.
, , ] ]