Biyolojik sistemlerin uygun çalışmasını sağlamak için kanın pH (veya bir çözeltideki hidrojen iyonlarının (H +)) seviyesi önemlidir. Kanın optimal pH seviyesi 7.4'tür ve vücutta çalışan üç farklı tampon sistemi tarafından korunur. Bir maddeye bir asit veya baz eklenmesi, pH seviyesini değiştirir. Bir tampon, pH'ı muhafaza etme ve onu en uygun değerine geri getirme yeteneğine sahip bir çözelti (veya bir maddedir). Bunu hidrojen iyonlarının eklenmesi veya uzaklaştırılması ile yapar. Vücut sıvısında çalışan tamponlar kanın pH seviyesini ayarlar ve kanı biraz daha asidik hale getirerek 7.4 seviyesinin üzerine çıkarsa pH'ı düşürür. Eğer kanın pH'ı 7.4'ün altına düşerse, tamponlar hidrojen atomlarını alır ve kanın asitliğini azaltır.
Protein Tampon Sistemleri
> Proteinler vücut sıvısındaki en önemli ve en yaygın şekilde çalışan tamponlardır. Protein tampon sistemi vücudun pH kontrol mekanizmasının ayrılmaz bir bileşenidir. Protein tamponları ya hücre içi ya da hücre dışıdır. İşlevsellikleri temel olarak hücre içi odaklıdır ve hemoglobini (Hb) içerir. Hb, vücuttaki oksijeni taşımaya yarayan proteindir. Plazma proteinleri tampon olarak işlev görür, ancak bunların miktarı hücre içi protein tamponlarıyla karşılaştırıldığında küçüktür. Protein tamponları, pH seviyesini 7.4'te tutmak için hidrojen iyonu boşaltıcılar veya donörler olarak işlev gören bazik grup ve asidik protein tampon grupları içerir. En iyi bilinen protein tamponları arasında 0.1 M NaH2P04, pH 6.2 (Aktivasyon tamponu), PBS, pH 7.4 (Alternatif Birleştirme Tamponu) ve PBS, yüzde 1 BSA, pH 7.4 (Test Tamponu) bulunur. br>
Fosfat tampon sistemi iki iyondan oluşur: hidrojen fosfat iyonları ve dihidrojen fosfat iyonları. Kan dolaşımındaki H + iyonları arttığında kanın pH seviyesi 7.4'ün altına düşer. Hidrojen fosfat iyonları, kandaki hidroksit ve hidrojen iyonları arasındaki dengeyi yeniden sağlamak için tüm ek H + iyonlarını kabul eder. Kanın pH seviyesi 7.4'ün üstüne çıktığında, dihidrojen fosfat iyonları, kanın pH seviyesini optimal 7.4'e geri döndürmek için ek hidrojen iyonları salgılar.
Bikarbonat Tampon Sistemi
Bikarbonat tampon sistemi; memelilerin kanında pH seviyesini korumak. Ayrıca midede asit oluşumunda önemli bir rol oynar ve mideden ince bağırsağa giren kekik pH'sını nötralize eder. Bikarbonat tampon sistemi asit /baz dengesizliklerini yönetir ve hücresel solunumun iki ürünü olarak fazla karbondioksit salınımını etkili bir şekilde yönetir.