| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

Alkali Fosfataz Düşüren Yiyecekler

Enzimler, kimyasal olarak değiştirilmeden biyokimyasal reaksiyonları kolaylaştıran proteinlerdir. Örneğin, her saniye, karbonik anhidraz enziminin tek bir tek molekülü, milyonlarca karbondioksit molekülünün H20 ile bağlanmasına neden olur, böylece karbondioksiti kan dolaşımından dışarı atar. Alkalen fosfataz da vücutta birçok farklı reaksiyon türünü katalize eden bir enzimdir.

Isoenzymes

Alkalin fosfataz vücutta meydana gelirken, öncelikle karaciğerde, kemikte, plasentada ve bağırsakta bulunur. . Bu organların her biri, alkalin fosfataz enziminin farklı bir varyantını üretir ve bunlara izoenzimler denir. Ana enzim ile aynı işleve sahiptirler, ancak biraz farklı moleküler yapılar. İzoenzimlerin ilgili aktivite seviyeleri bağımsız olarak ölçülebilir. Çok sayıda hastalığın klinik tanısında yararlı göstergelerdir.

Yüksek Alkali Fosfataz Düzeylerinin Nedenleri

Alkalen fosfataz düzeyleri oldukça normal şekilde yükselebilir. Herhangi bir kemik büyümesi normal çocukluk gelişimi veya kemik kırılmasının iyileşmesine göre alkalin fosfataz seviyelerini yükseltir. Hamilelik sırasında plasenta tarafından üretilen alkalen fosfataz, annenin kan dolaşımına sızarak enzimatik seviyede normal, beklenen bir artışa neden olur.

Tersine, hastalıklar artmış alkalen fosfataz seviyelerine katkıda bulunabilir. Bu hastalıklar, bunlarla sınırlı olmamak üzere, diğerlerinin yanı sıra raşitizm, germ hücreli tümörler, iltihaplı bağırsak hastalığı, kolestatik karaciğer hastalığı (karaciğer safra kanallarının tıkandığı) olarak bilinen kolloakal olarak bilinen Paget hastalığını içerir.

Düşük Alkalin Fosfataz Nedenleri Seviyeler

Yetişkinler için normal bir alkalin fosfataz serum konsantrasyon aralığı 1,5 ila 4,5 Bodansky birimidir. Bir hasta düşük seviyede alkalin fosfataz sunarsa, aşağıdaki durumlardan herhangi biri ortaya çıkabilir: çinko eksikliği; hipotiroidizm; C vitamini eksikliği; B6 vitamini eksikliği; folik asit eksikliği; aşırı D vitamini alımı; düşük fosfor seviyeleri; Çölyak hastalığı; düşük protein asimilasyonu; düşük paratiroid bezi fonksiyonu; zararlı anemi.

D Vitamini Bağlantısı

Yüksek alkali fosfataz seviyeleri sekonder hastalıklara neden olabilir, ancak bu seviyelere karşı koyulabilir. Amerikan Klinik Beslenme Derneği tarafından yürütülen “Yaşlı İrlanda İnsanlarında“ Hipovitaminoz D ve Yüksek Serum Alkalin Fosfataz ”araştırmasına göre,“ D vitamini durumunun alkalen fosfataz üzerindeki etkisi ilk kez açıkça gösterilmiştir. Yaşla ilgili alkalin fosfataz yükselmesi D vitamini repletiyonu ile temperlenir. ”

D vitamini bol miktarda güneş ışığından emilebilir veya diyet alımından ve sadece güneş ışığından yoksun kaldıktan sonra sadece diyet alımından elde edilebilir. Çalışma, “D vitamini alımının, doğrudan takviye yoluyla ya da D vitamini içeren gıda maddelerinin güçlendirilmiş takviyesi ile artırılmasının değeri açıkça ortaya çıkmaktadır.”

Gıda Seçenekleri

100 gram başına yenilebilir kısım, en zengin kaynaklar D vitamini balık yağlarında bulunur. 100 gram kuru yağsız süt 440 IU D vitamini sağlarken, 100 gram kuru boktan mantar 1660 IU D vitamini sağlarken, 100 gram Halibut karaciğer yağı 368.000 IU D vitamini sağlar; uskumru yağı? 130.000 IU; Rockfish karaciğer yağı? 97.800 IU; Kılıç balığı karaciğer yağı? D 130,000 IU; Tuna Karaciğer Yağı? 130.000 IU D; morina karaciğeri yağı (tıbbi, normal) 16,700 IU D. Balık (fileto, çiğ) ve ilgili ürünler, 100 gram yenilebilir kısım başına ortalama 450 IU-verim sağlar. Diğer tüm yiyecek seçenekleri çok geride kalıyor.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com