Beyaz ekmek yerine buğday söz konusu olduğunda, birçok kişi, rafine hali ve sade şekerlerinden dolayı beyaz ekmeğin daha çabuk küflenebileceği sonucuna varabilir. Diğerleri, daha sağlıklı ve daha az koruyucu içeren buğday ekmeğinin önce kalıplanacağını söyleyebilir. Bu sonuçların her ikisi de, küf büyümesi söz konusu olduğunda bazı gerçekleri içeriyor, ancak ekmek türlerinin yanı sıra birçok faktör de var, bu nedenle diğer tüm faktörleri içermeksizin sadece beyazı ve buğdayı karşılaştırmak imkansız.
Günümüzde çoğu insan kendi ekmeğini yapmıyor, bir bakkaldan veya fırıncıdan satın alıyor. Bu nedenle, tüketicinin bile bilmediği bir takım süreçlere tabidir. Ekmeğinizdeki küflenme oranını etkileyecek ana etkenler içerikler, işleme koşulları, saklama koşulları ve ilgili tüm taraflarca ekmeğin işlenmesidir.
Koruyucular
Piyasadaki çoğu ticari somun Günümüzde mantarların büyümesini engellemek için kalsiyum propiyonat içermektedir. Kalsiyum hidroksitin propiyonik asit, kalsiyum propiyonat ile tepkimesiyle oluşan organik bir tuz kristalimsi veya toz halde bulunur. Bu, diğer koruyucularla birlikte, ekmeğin raf ömrünü uzatır, aksi takdirde depoya ulaştığı zaman muhtemelen küflenecektir. Bu nedenle koruyucular, beyaz veya buğday ekmeği kalıplarının ne kadar hızlı yapılmasında büyük bir rol oynayabilir.
Su Aktivitesi
Su aktivitesi veya ekmeğin nem içeriği, küflenme oranını doğrudan etkileyen diğer bir faktördür. . Ekmeğin su aktivitesini ölçmek için, hava geçirmez bir kaba bir numune koyabilir ve üründen buharlaşan su miktarını ölçebilirsiniz. Su 1 ve kemik kuruması 0 olduğunda ekmek yaklaşık 0,95'lik bir su aktivitesi ile gelir. Küfler genellikle su aktivitesinin düşmesine kadar büyür .81. 5.3 ila 5.8'de biraz asitli olan ekmeğin pH'ı, genellikle eklenmiş koruyucularla bu büyümeyi önlemeye yardımcı olur.
Küf Çeşitleri
Ekmek üzerinde yetişen dört küf türü penicillium, rizopus'tur. Bu kalıplar yeşil, gri ve beyazdan siyaha kadar bir dizi renkte gelir. Hem beyaz hem de buğday ekmeği tüm bu küf türlerini büyütebilir.
Küflenmeyi Önleme
Beyaz veya kepekli ekmek, küf oluşumunu yavaşlatmak için olsun, ekmeğinizi kızartmalı, dondurmalı veya dondurmalısınız. Ekmek kızartmak su aktivitesini azaltacaktır. Soğutma ve donma, küflenmenin gelişmesine neden olan kimyasal reaksiyonları yavaşlatır. Bir fırından taze ekmek alırsanız, eklenmiş koruyucu madde az veya hiç olmayabilir, bu nedenle hemen kullanacağınız şeyi satın almak veya daha sonra kullanmak üzere ekstraları dondurmak önemlidir.
, , ] ]