Gazlı içeceklerin gazları bu içecekleri içmeyi eğlenceli hale getirse de, çoğu gazlı içecek asit içerir. Gazlı içeceklerde çeşitli asit türlerini bulabilirsiniz. Üreticiler bu asitlerin bazılarını eklerken bazıları da içeceklerde doğal olarak bulunur. Üreticiler, içeceklere özgü tazelik ve ekşiliği vermek için karbonatlı içeceklerde asit kullanırlar.
Karbonik Asit
Üreticiler, sudaki basınçlı karbondioksit gazını çözerek suya karbonat eklerler. Bu işlem suyun efervesan ve fiziz hale gelmesine neden olur. Üreticiler daha sonra aromalı karbonatlı içecekler yapmak için karbonatlı suyu bir bileşen olarak kullanırlar. Bu işlem sırasında, sudaki karbonik asit oluşur ve karbonlu suya pH 3 ila 4 arasında bir pH verir. Bu asitin gücü nedeniyle, üreticiler asitliği azaltmak ve suyu nötralize etmek için genellikle sodyum bikarbonat gibi bir baz eklerler.
Sitrik Asit
Sitrik asit, meyve ve sebzelerde yaygın olarak bulunan hafif bir asittir. Limon ve limon gibi narenciye meyveleri bu asidin yüksek konsantrasyonunu içerir. Sitrik asit ayrıca üreticiler tarafından karbonatlı içeceklere ekşilik ilave etmek için kullanılan doğal bir koruyucu işlevi görür. Birçok aromalı karbonatlı içecek, bitmiş içecekte doğru tatlılık ve ekşilik karışımını üretmek için sitrik asit kullanır.
Fosforik Asit
Fosforik asit, üreticiler tarafından genellikle karbonatlı içeceklere eklenen başka bir asittir. Fosforik asit, bitmiş içecekte keskin tatlar üretir. Bu asit ayrıca küf ve bakterilerin büyümesini yavaşlatarak bir mantar önleyici ve antibakteriyel görevi görür. Fosforik asit olmadan, küfler ve bakteriler şeker içerisindeki meşrubat içinde hızla çoğalacaklardır.
İçeceklerde Asit Tehlikesi
Aralık 2009 sayısında "Beslenme, Metabolizma ve Kardiyovasküler Hastalıklar" sayısında gazlı içeceklerin Dental erozyonda küçük bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte, bu içeceklerin içindeki şekerler, karbonatlaşmadan daha zararlı olabilecek boşluklara neden olan plakaya neden olarak doğrudan dişlerinize zarar verebilir. 2006 tarihli “Amerikan Klinik Beslenme Dergisi” nde yayınlanan bir araştırmaya göre, gazlı içeceklerdeki fosforik asit zamanla vücudun kalsiyum emmesini engelleyebilir. Bu, kemiklerin yoğunluğunu azaltarak ve potansiyel olarak osteoporoza neden olarak ve kalsiyumun kemikleri güçlü tutmasını önleyerek kemiklerinize ve dişlerinize zarar verebilir.
, , ] ]