Bağışıklık sisteminiz zararlı bakteriyel, virüs ve kimyasallarla mücadeleden sorumlu karmaşık bir ağdır. Cleveland Clinic’e göre kanser gelişimi için çeşitli alarm sistemleri olarak da kullanılıyor. Çölyak hastalığı, glüten tüketildiğinde bağışıklık sisteminin uygunsuz bir şekilde uyarılmasına yol açan otoimmün bir durumdur. Eğer gluten intoleransınız varsa, şiddetli intestinal hasar olmadan birçok çölyak hastalığı semptomları yaşayabilirsiniz. Gluten, bu cevabı çölyak hastalığı veya glüten intoleransı olmayan kişilerde desteklemez.
Gluten
Gluten, arpa, çavdar ve buğday gibi bazı tahıllarda bulunan bir proteindir. Glüten, bu tanelerdeki melezlerde ve bu taneleri içeren paketlenmiş veya işlenmiş gıdalarda bulunur. Buğday, arpa, çavdar veya bu tanelerin türevleri, gıda işlemede yaygın katkı maddeleri olduğundan, glüten kaçınması güçtür. Bu tahıllar ayrıca ilaçlar, dudak balsamları ve diğer cilt ürünlerinde de mevcut olabilir.
Gluten intoleransı
Çölyak hastalığı ve gluten intoleransı ile ince barsaklarınız öncelikle etkilenir; glütenin alınması, immün tepkiye yol açar. Bağışıklık sisteminiz vücudunuzun besinleri emme kabiliyetini zayıflatan uygun olmayan şekilde aktive edilir. Şişkinlik, ishal, gaz, cilt lezyonları ve kabızlık gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Zamanla, eğer glütensiz bir diyet uygulanmıyorsa, yetersiz beslenme ve vitamin eksiklikleri gelişebilir.
Gluten ve Bağışıklık Sistemi
Çölyak hastalığı, bağışıklık sisteminizi baskılamak yerine aktive eder; ancak yetersiz beslenme nedeniyle bağışıklık sisteminizi düşürebilir. Cleveland Clinic'e göre, besinlerdeki marjinal eksiklikler bile daha düşük bir bağışıklık sistemine katkıda bulunabilir. Günlük bir multivitamin yetersiz beslenmenin önlenmesinde faydalı olabilir, ancak demir gibi besin eksikliklerini belirlemek için kan testi yapmanız gerekebilir. Otoimmün bir tepki, bağışıklık sistemine strese neden olur ve bu da sizi hastalığa karşı daha duyarlı hale getirebilir. Gereksiz yere glutensiz yiyecekler yemek, glütensiz yerine kullanılan ürünleri ikame ediyorsanız, bu ürünler şeker ve yağ bakımından rakiplerinden daha sık olduğu için kilo almaya neden olabilir. Glutensiz diyetler genellikle yeterli besinlerden yoksundur, Eylül 2006 tarihli "Pratik Gastroenteroloji" konusunu bildirir. Bu besinler arasında kalsiyum, lif, demir, tiamin, folatem, riboflavin ve niasin bulunabilir. Gereksiz yere glütenin alınması, bağışıklık sisteminizi düşüren vitamin eksikliklerine de katkıda bulunabilir.
, , ] ]