Bir hayvan kaynağından türeyen her protein, temel amino asitlerin tamamlayıcısını içerir. Et, ineklerden, domuzlardan, koyunlardan veya kümes hayvanlarından olsun, tüm temel amino asitlerinizi sağlayan zengin bir yüksek kaliteli protein kaynağıdır. Ek olarak, et, kaynağa bağlı olarak demir, çinko, niasin ve B-12 vitamini gibi diğer temel besinleri sağlayabilir. Ancak bazı etler, yüksek seviyelerde doymuş yağ ve kolesterol katkıda bulunur. Doymuş yağların sağlık risklerini asgariye indirirken esansiyel amino asit içeriğinden faydalanmak için yağsız et kesiği seçerek bu sağlıksız yağların aşırı tüketiminden kaçınabilirsiniz.
Balık
Ete benzer şekilde, balıklar tüm bunlara katkıda bulunur. Her gün ihtiyaç duyduğunuz temel amino asitler. Bazı balık türleri yağsızken, somon, ton balığı ve uskumru gibi diğerleri de diyetinize yüksek kaliteli proteine ek olarak yağ sağlar. Etteki yağın aksine, balıktaki yağ esas olarak doymamış olup, kardiyovasküler sisteminizin sağlığına katkıda bulunur. Balık tüketmek yalnızca temel amino asitleri vermekle kalmaz aynı zamanda kalp sağlığınızı da iyileştirir.
Yumurtalar ve Süt Ürünleri
Sıvı süt, peynir altı suyu takviyeleri, yoğurt ve peynir dahil olmak üzere hem yumurta hem de süt ürünleri yüksek kalitede tedarik eder temel amino asit yelpazesine sahip protein. Proteine ek olarak, yumurtalar sağlığı korumak için çeşitli vitamin ve minerallere katkıda bulunurken, süt ürünleri özellikle dişlerinizi ve kemiklerinizi güçlendiren mineraller kalsiyum ve fosforda bol miktarda bulunur. Amino asit içeriğinden faydalanırken yumurta ve süt ürünlerinin yağ içeriğini en aza indirmek için, bütün yumurtalar yerine yumurta akı ürünlerini seçebilir ve tam yağlı ürünler yerine az yağlı süt ürünleri tüketebilirsiniz.
Bitkiler
Bitki proteinlerinin çoğunluğu eksik çünkü en az bir temel amino asit içermiyorlar. Farklı bitki kaynakları spesifik amino asitler bakımından düşük olduğu için, tamamlayıcı bitki kaynaklarını bir besinsel olarak tamamlanmış protein oluşturmak için birleştirebilirsiniz. Örneğin, tahıllar baklagillerde eksik olan esansiyel amino asitleri sağlar ve baklagiller tahıllarda eksik olan esansiyel amino asitleri sağlar. Örneğin mısır ekmeğinde siyah fasulye yemek, diyetinizi tüm temel amino asitlerinizle besler.