|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Doğada Bulunan Amino Asitlerin Listesi

Doğada 20 farklı amino asit vardır. Bazıları, esansiyel amino asitler olarak adlandırılır, diyetinizdeki yiyeceklerden almalısınız çünkü vücudunuz bunları yapamaz. Gerekli olmayan amino asitler denilen diğerleri, sentezlenebilir. Amino asitler proteinleri oluşturmak için uzun zincirlerde birbirine bağlanır. Her benzersiz protein farklı bir amino asit dizisine ve zincir uzunluğuna sahiptir. Protein fizyolojik fonksiyonunu belirleyen bu konfigürasyondur.

Amino Asit Yapısı

Yapısal olarak, her bir amino asit, diğer atomlar için dört bağlanma yerine sahip merkezi bir karbon atomuna sahiptir. Bu bağlı atomlardan üçü, her bir amino aside ortaktır - bir hidrojen atomu; bir karbon atomu, bir hidrojen atomu ve iki oksijen atomundan oluşan bir asit grubu; ve bir azot atomu ve iki hidrojen atomundan oluşan bir amin grubudur. Yan zincir olarak bilinen dördüncü bağlanma bölgesi değişkendir ve doğada bulunan 20 amino asitten her birini eşsiz kılan özelliktir. Amino “azot içeren” anlamına gelir.

Temel Amino Asitler

Vücudunuz gerekli amino asitleri yapamaz, bu yüzden onları yediğiniz yiyeceklerden almalısınız. Dokuz temel amino asit vardır: histidin, izolösin, lösin, lisin, metiyonin, fenilalanin, treonin, triptofan ve valin. Bunlardan herhangi biri düzenli olarak diyetinizde eksikse, gerektiren proteinleri sentezleyemezsiniz. Hayvansal proteinler tam proteinlerdir çünkü tüm temel amino asitleri sağlarlar. Vejeteryansanız, bitki bazlı yiyecekleri bir araya getirerek ihtiyacınız olan temel amino asitleri elde edebilirsiniz. Tek tek amino asitleri takviyeler olarak almak, farklı proteinler oluşturmak için mevcut amino asitlerin dengesini bozabilir. Vücudunuz karbonhidrat ve yağ moleküllerinden yeterli miktarda azot ve atom tedariki olması şartıyla bunları kendi kendine sentezleyebilir. Gerekli olmayan amino asitler alanin, arginin, asparagin, aspartik asit, sistein, glutamik asit, glutamin, glisin, prolin, serin ve tirozindir.

Şartlı Olarak Esansiyel Amino Asit

Bazı durumlarda esansiyel olmayan bir amino asit zorunlu hale gelmek. Örneğin, yeni doğan bir bebek bazı amino asitlerin sentezi için tam olarak gelişmiş metabolik yollara sahip değildir. Yani bebekler için sadece beş amino asit gerekli değildir; bebekler, bu yollar olgunlaşana kadar geri kalanı formül ve sütten almalıdır. Başka bir örnek, yetersiz fenilalanin olduğu zamandır. Normal olarak tirozin fenilalaninden yapılır; Uygun olmadığında, tirozin diyetteki yiyeceklerden gelmelidir. Tirozin ayrıca fenilalanin-tirozin dönüşümü için gerekli enzim eksikliği ile karakterize edilen bir koşul olan fenilketonüride şartlı olarak esansiyel bir amino asit olarak kabul edilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır