|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Böbrek Fonksiyonu İçin Hangi Yiyecekler iyidir?

Bol miktarda besin içeren dengeli bir diyet herkes için önemlidir. Ancak, böbrek fonksiyonlarında azalma olan kişilerin diyetlerine özel dikkat etmesi gerekir. Bazı yiyecekler böbrek hastalığı olan insanlar için diğerlerinden daha iyidir. İyi yemek seçimleri yapmak böbrekler üzerindeki iş yükünü azaltabilir ve böbrek hastalığının ilerlemesini engelleyebilir. . Protein bakımından düşük gıdalar yemek, üre seviyelerini azaltmaya ve böbrek hastalarının hislerini iyileştirmelerine yardımcı olabilir. Et, yumurta ve süt ürünleri gibi yüksek proteinli yiyecekleri tahıl ve sebzeler gibi düşük protein seçenekleriyle değiştirin.

Karbonhidratlar

Karbonhidratlar, böbrek hastalarının diyetinin büyük kısmını oluşturmalıdır. Birçok insan kilo vermek için düşük karbonhidrat diyetlerini takip ederken, karbonhidratlar vücudun düzgün çalışması için gereken enerjiyi sağlar. Böbrek hastalığı veya böbrek hasarı olan kişilerin, enerji seviyelerini basit ve karmaşık karbonhidratlarla sürdürmeleri gerekir. Kompleks karbonhidratlar arasında tam tahıllı ekmekler, kahverengi pirinç ve bazı sebzeler bulunur. Meyvelerde iyi, basit karbonhidratlar bulunur. Kek, turta, kurabiye, şekerleme ve hamur işleri gibi rafine şeker içeren ürünlerden kaçının.

Sodyum

Sodyum alımının izlenmesi böbrek fonksiyon bozukluğu olan kişiler için çok önemlidir. Böbrekler iyi çalışmadığında, idrarda sodyum doğru şekilde atılmaz. Bu sıvı tutma ve şişmeye neden olur. Patates cipsi, pastırma, öğle yemeği etleri, peynir, konserve sebzeler, konserve çorbalar, dondurulmuş akşam yemekleri, bulyon küpleri ve sofra tuzu dahil, sodyum oranı yüksek yiyeceklerden kaçının. Sodyum içermeyen baharat ve otlar, sodyum alımını arttırmadan yiyeceğe lezzet katmak için kullanılabilir.

Fosfor

Fosfor, sağlıklı dişler, kemikler, kaslar ve sinirler için gerekli olan bir mineraldir. Bununla birlikte, böbrek fonksiyonundaki bir düşüş vücudun kandaki kalsiyum ve fosfor seviyelerini dengelemesini zorlaştırır. Fosfor seviyeleri yüksek olduğunda, kalsiyum seviyeleri azalır ve vücudun kemiklerden kalsiyum almasına neden olur. Bu kırılgan kemiklere ve kemik ve eklem ağrısına yol açabilir. Peynir, sardalya, kolalı alkolsüz içecekler ve yer fıstığı yağı gibi yüksek fosforlu yiyeceklerden kaçının. Bunları brokoli, kolalı alkolsüz içecekler, şerbet ve kabak gibi düşük fosforlu yiyeceklerle değiştirin.

Potasyum

Normalde çalışan böbrekler normalde vücuttaki potasyum seviyesini korur. Böbrekler düzgün çalışmadığında, potasyum seviyeleri artar ve düzensiz kalp atışı ve diğer ciddi tıbbi durumlara neden olabilir. Muz, brokoli, çikolata, domates, kavun, kuru erik ve mantarlardan uzak durun, çünkü yüksek seviyede tencere asiti içerir. Düşük potasyum alternatifleri arasında elma, karpuz, armut, salatalık, üzüm, kızılcık, kiraz ve havuç bulunur.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır