Uyku apnesinin tedavisinde birçok seçenek vardır.
Pozitif Havayolu Basınç Terapisi Nedir?
Sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP), tipik olarak obstrüktif uyku apnesi olan hastalar için ilk tedavi hattıdır. Burada, bir makine, esnek borudan, burun veya ağzın üzerine yerleştirilen bir maskeye hava üfleyerek boğazı açık tutar. Bu terapi obstrüktif uyku apnesinde meydana gelen solunum tıkanmasını önler, fakat aynı zamanda merkezi veya karışık uyku apnesini de tedavi edebilir. CPAP basınç ayarları gece boyunca aynıdır, ancak bir hasta ayrıca, gece boyunca hava basıncı seviyesinin hastanın özel ihtiyaçlarını karşılamak üzere ayarlandığı otomatik titrasyonlu pozitif hava yolu basıncı terapisi alabilir.
Obstrüktif, merkezi veya karma uyku apnesi olan bazı hastalar bilevel pozitif hava yolu basıncından (BiPAP gibi) fayda görebilirler. BiPAP, hasta nefes alırken verilen daha yüksek hava basıncına ve hasta nefes alırken daha düşük bir basınca sahip olması dışında CPAP'a benzer.
Adaptif servo ventilasyon (ASV) bazı hastaları merkezi olarak tedavi edebilir veya karışık uyku apnesi. ASV, CPAP veya BiPAP terapilerinden biraz farklıdır, çünkü ASV makinesi belirli bir basınçla ayarlanmamış. Bunun yerine hastanın kendi solunum düzenine adapte olur ve hastanın doğal solunum düzenini korumak için yeterli pozitif baskı sağlayarak nefes almayı destekler. Son zamanlarda yapılan bir çalışma, kalp yetmezliği olan bazı hastalarda bu tedaviye potansiyel zarar verdiğini gösterdi; bu nedenle ASV, özellikle kalp yetmezliği olmayan merkezi veya karma uyku apnesi olan hastalarda kullanılıyor.
Uyku Apnesi Cerrahisi Nedir?
Cerrahi, obstrüktif uyku apnesi olan hastalar için, özellikle pozitif hava yolu basıncı tedavisini tolere edemeyenler için bir seçenek olabilir. Boğaz içindeki ve çevresindeki dokuları sertleştirmek, çıkarmak veya yeniden konumlandırmak için çok çeşitli prosedürler mevcuttur. Her hasta için tek bir cerrahi işlem doğru değildir, bu nedenle cerrahi değerlendirmenin önemli bir kısmı, bireysel bir hastada solunumu ve tıkanıklığı soluk alanlarını belirlemeye çalışmaktır. Bu tespiti yapmak için ilaca bağlı uyku endoskopisi adı verilen bir prosedür uygulanabilir.
Obstrüktif uyku apnesinin cerrahi prosedürleri burun, yumuşak damak (ağzın çatısı), dil veya üst ve alt çeneye odaklanabilir. Obstrüktif uyku apnesinden solunum geçişinin birden fazla alanı sorumlu olabileceğinden, birçok hasta işlemlerin bir kombinasyonundan faydalanabilir. Obstrüktif uyku apnesinin tedavisinde kullanılan bazı prosedürler, uvulopalatofarengoplasti, genişleme sfinkter faringoplasti, dil radyofrekansı, genioglossus gelişimi, üst solunum yolu stimülasyonu ve maxillomandibular ilerlemedir.
: dil tutma cihazları ve mandibula yeniden konumlandırma cihazları. Dil tespit cihazları, dili ileri tutmak için boğazdan nefes alan boşluğu tıkamak için geri düşmesini engelleyen bir emme kullanır. Mandibular yeniden konumlandırma cihazları daha yaygın olarak kullanılır. Solunum alanını açmak için üst ve alt çenenin dişlerine aynı anda yerleştirilirler, alt çeneyi (mandibula) ileri ve hafifçe aşağı tutarlar. Oral aletler genellikle hafif veya orta derecede obstrüktif uyku apnesi vakaları için kullanılır.
Uyku Apnesinin Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nedir?
Santral ve obstrüktif uyku apnesinin ilaçlarını değerlendirmek için çok sayıda çalışma yapılmıştır. Genel olarak, sonuçlar hayal kırıklığı yarattı. Bazı hasta tiplerinin ilaçlardan faydalanıp faydalanmayacağını belirlemek için araştırmalar devam etmektedir.
, , ] ]