B12, kanatlı, kabuklu deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, et ve yumurta gibi diyet kaynaklarında ve ayrıca çeşitli takviyelerde bulunan bir vitamindir. Vitamin için üst limitler belirlenmemiş olmasına rağmen, günlük B12 seviyelerinin yeterli düzeyde tutulması, potansiyel olarak zararlı vitamin eksiklikleri geliştirmenize engel olacaktır.
Normal Seviyeler
Doktorunuz B12 vitamin seviyenizi bir kanla ölçebilir Ölçek. Vitamin genel güvenliği nedeniyle, normal alım için üst sınırlar mevcut değildir. Vitamin için kan değerleriniz mililitre başına 170 ila 250 pikogram aralığının altına düşerse, bir B12 eksikliği gelişebilir. Bununla birlikte, kan testleri bir eksikliğin varlığını kesin olarak ortaya çıkarmaz - metilmalonik asit denilen bir maddenin test seviyeleri potansiyel B12 ile ilgili sorunların daha iyi bir resmini verebilir.
Eksiklik Belirtileri
anormal derecede düşük B12 vitamini düzeyleri, anemi olarak da bilinen yeterli kırmızı kan hücresi eksikliği, zayıflık, kabızlık, kilo kaybı ve iştahsızlık gibi belirtilerle karşılaşabilir. Ayrıca ayaklarınızdaki veya ellerinizdeki karıncalanma veya uyuşukluk gibi sinirle ilgili semptomların yanı sıra konfüzyon, depresyon, hafıza açıkları ve denge problemleri de yaşayabilirsiniz.
Diyet Faktörleri
Hayvansal gıdalar, vegan veya vejeteryan bir diyet izlerseniz B12 eksikliği için risk altında olabilirsiniz. Bu durumda, takviye edilmiş tahıllar yoluyla ve bazı beslenme mayaları formlarında diyetinize bir miktar B12 ekleyebilirsiniz. Yeterli miktarda B12 sağladıklarından emin olmak için satın aldığınız tüm ürünlerin vitamin içeriğini incelediğinizden emin olun.
Emilim Zorlukları
Normalde vücudunuz B12 vitamini yiyeceklerde emer ve karaciğerinizde saklar. Bununla birlikte, uygun şekilde alma yeteneğinizi azaltan bir rahatsızlığınız varsa, vitamin açısından zengin gıdalardan yeterince fayda elde edemeyebilirsiniz. Örnek olarak Crohn hastalığı, zararlı anemi ve atrofik gastrit sayılabilir. Bu tür rahatsızlıklarınız varsa, doktorunuz gastrointestinal emilim gerektirmeyen enjekte edilebilir B12 formları önerebilir.
Potansiyel Komplikasyonlar
B12 vitamin seviyeleriniz normalin altına düşerse, homosistein adı verilen kan kaynaklı bir amino asit. Buna karşılık, homosistein seviyesindeki yükselmeler, koroner kalp hastalığı gelişimi için risklerinizi artırabilir. Yüksek düzeyde homosisteinle birlikte B12 vitamini eksikliği, Alzheimer hastalığı ve diğer demans türleri için riskinizi de artırabilir.
Alım Önerileri
M12, B12 içeren yiyeceklerin çevrelenmiş diyetleri. Yetişkinler için önerilen B12 miktarları günde 2,4 mikrogramdır ve çocuklar için önerilen miktarlar günlük 0,9 ila 1,8 mikrogram arasındadır. Bebekler için önerilen miktarlar günlük 0,5 ila 5 mikrogram arasındadır.
, , ] ]