|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Bal Şeker Hastalığı için Kötü mü?

Bal, şeker hastalığı beslenme planındakilere tamamen yasak değildir. Bal, çay kaşığı başına sofra şekerinden daha yüksek miktarda şeker ve daha fazla kalori içerir. Diyabetik diyette az miktarda bal alınmasına izin verilir, ancak günlük hedefinizi aşmadığınızdan emin olmak için beslenme planınızdaki toplam karbonhidratları izlemeniz gerekir. Kan şekeri seviyenizde dik bir yükselmeyi önlemek için çok miktarda bal tüketmekten kaçının.

Şekerler

Bal, şekerler halinde glikoz ve fruktoz içerir. Fruktoz çoğu bal türünde baskındır; fruktoz konsantrasyonu arttıkça balın tadı artar. Bir çorba kaşığı bal yaklaşık 17.3 g şeker içerir. Glikoz ve fruktoz tekli şeker molekülleri olduğundan, doğrudan bağırsaklarınızdan emilirler. Baldaki şekerlerin hızlı emilimi kan şekeri seviyenizde bir artışa neden olabilir. Bal tükettiğinizde protein, lif veya yağ içeren yiyecekleri yiyerek bu etkiyi azaltabilirsiniz.

Kaloriler

Birçok insan balın sofra şekerinden daha fazla kalori içerdiğini öğrenince şaşırır. Bir çorba kaşığı bal, bir çorba kaşığı toz şeker için 47 kaloriye kıyasla 64 kalori içerir. Balın sofra şekerinden daha fazla kalori almasına rağmen, çay ya da kahvenizde daha az kullanabilirsiniz, çünkü sofra şekerinden biraz daha tatlıdır. Sık bal tüketimi, şeker hastalığınızı şiddetlendiren kilo alımına katkıda bulunabilir. Bu nedenle, bal alımınızı sınırlamak kilo yönetimi ve uzun süreli kan şekeri kontrolü açısından önemlidir.

Alternatifler

Baldaki karbonhidrat ve kaloriden kaçınmak için alternatif olarak yapay bir tatlandırıcı düşünün. Kalorisiz yapay tatlandırıcılar arasında ayrıca stevia olarak da bilinen asesülfam K, sakarin, neotam, sukraloz ve rebaudiozit A bulunur. Aspartam, çok az kalori içeren başka bir yapay tatlandırıcıdır. Yapay tatlandırıcılar karbonhidrat içermemelerine rağmen, bu maddelerle tatlandırılmış yiyecekler genellikle diğer bileşenlerden karbonhidratlar içerir. Yapay olarak tatlandırılmış gıdalardaki karbonhidratları gözden kaçırmamaya dikkat edin.

Olası Faydaları

Doğal bal ile yapılan küçük, ön çalışmalar, kan yağ seviyelerinize yararlı etkileri olabileceğini düşündürmektedir. "Bilim Dünyası Dergisi" nde yayınlanan 2008 tarihli bir makalede, Dr. Nahid Yaghoobi ve arkadaşları, 30 gün boyunca günde 70 g bal tüketen aşırı kilolu ve obez hastaların, kilo vermeden kan yağ seviyelerinde mütevazı bir iyileşme yaşadıklarını bildirmektedir. Bu bulguların büyük ölçekli klinik çalışmalarda doğru olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır