Kafein, kahve, çay, soda ve çikolata dahil olmak üzere çok çeşitli yiyecek ve içeceklerde bulunan doğal bir uyarıcıdır. Çay ve soda kahve kadar kafein içermese de, yine de vücut üzerinde fizyolojik etkilere neden olacak kadar yeterlidir. Kafeinli içeceklerin orta derecede tüketilmesi zararsız gibi görünmekle birlikte, aşırı kafein sağlık sorunlarına neden olabilir.
Etkileri
Birçok insan çay ve soda da dahil olmak üzere kafeinli içecekler içer, çünkü enerjiyi en azından kısa bir süre için arttırır. süre. Kafein, uyanık kalmanıza yardımcı olabilir, ancak çok fazla bir şey nihayet uyumaya hazır olduğunuz noktadan uyanık kalmanıza neden olabilir. Kafeinin bir başka etkisi de böbreklerin daha fazla su salgılamasına ve daha sık idrara çıkmanıza yol açması için bir idrar söktürücü gibi davranmasıdır. Kafein ayrıca yağ dokunuzun kan dolaşımına serbest yağ asitleri salgılamasına neden olur.
Çaydaki Miktarlar
Normal siyah çay 8 oz çayda 40 - 120 mg kafein içerirken, kafeinsiz siyah çay sadece 2 8 oz bardak başına 10 mg. 6 oz fincan sıcak yeşil çay, yaklaşık 26 mg kafein içerir. Buzlu çay yapmak için bir çorba kaşığı genel karışım 27 mg kafein içerirken, kafeinsiz versiyonda sadece 1 mg bulunur. Ticari şişelenmiş buzlu çaylar, 12 veya 16 oz teneke kutuda veya şişede 15 ila 27 mg kafein içerir.
Soda İçindeki Miktarlar
Kolalardaki kafein içeriği, 12 oz teneke kutuda 35 ila 38 mg arasındadır . Limonlu kireçli gazozlar genellikle kafeinsizdir. Bazı diyet gazlı içecekler 12 oz başına 47 mg kadar içerir. Bazı özel gazlı içeceklerde 12 oz'luk bir kutuda 71 mg bulunabilir.
Endişeler
Günde 500 ila 600 mg'dan fazla kafein tüketen insanlar sinirlilik, uykusuzluk, huzursuzluk, huzursuzluk belirtileri yaşayabilir , mide bulantısı, kas titreme, baş ağrısı, kaygı ve yarış kalpleri. Sıklıkla yüksek miktarda kafein içeren içecekler içerseniz, kesmeye veya kesmeye çalıştığınızda çekilme semptomları, özellikle baş ağrıları yaşayabilirsiniz. Çekilme semptomları tipik olarak, kafeini en son içtiğiniz zamandan sonraki 12 ila 24 saat içinde başlar.
Özel Koşullar
Hamile kalan veya hamile kalmayı planlayan kadınlar, günlük kafein alımını 200 mg'ın altına düşürmelidir. Bundan daha fazla kafein düşük yapma riskini artırabilir ve doğurganlık sorunlarına neden olabilir. Tek bir fincan çay veya soda genellikle bu limitin çok altında olacaktır. Çocuklar her gün 85 mg'dan fazla kafein tüketmemelidir. Bazı insanlar kafeinin etkilerine diğerlerinden daha hassastır ve tüketimini daha da kısıtlamaları gerekebilir.
, , ] ]