İskelet kasının direnç antrenmanına akut adaptasyonları veya yanıtları, egzersizin kısa bir süre içinde veya hemen sonrasında meydana gelir. Hemen yanıt, kasta yorgunluk üreten metabolitlerin birikmesidir. Diğer taraftan, kronik adaptasyonlar, direnç egzersizinin bir sonucu olarak uzun vadede ortaya çıkan değişimlerdir. Kronik adaptasyonlar, iskelet kasındaki sürekli akut değişikliklerin bir sonucudur ve uzun süre devam eder.
Akut Asit Oluşumu
Akut veya acil müdahale direncinin bir tanesi iskelet kası üzerindedir. yorgunluk üreten metabolitler. İnorganik fosfat, amonyak ve hidrojen iyonları (H +) metabolizmanın yan ürünleridir. Örneğin H +, mevcut olduğunda kasın pH'ını düşürür, bu da çevreyi daha çok laktik asit olarak bilinen asidik hale getirir. Bu, egzersiz sırasında kas yorgunluğuna yol açan bir yanma hissi olarak kendini gösterir.
Akut Enerji Tüketimi
Enerji tükenmesi, direnç antrenmanına başka bir cevaptır. Kreatin fosfat (CP) ve glikojen, çalışan kaslara anında enerji sağlamaya yardımcı olan yakıt substratlarıdır. Temel olarak, adenozin trifosfat (ATP), kas kasılması için ani enerji kaynağıdır. Bununla birlikte, sadece küçük miktarlarda depolanabildiğinden, enerji tükenmesi hızla gerçekleşir. Bu nedenle, ATP'nin erken ve sıklıkla restore edilmesi gerekir. CP bileşiği, ayrı kreatin ve fosfat moleküllerine ayrılır ve fosfat, kas kasılması için daha fazla ATP oluşturmak için kullanılır. Ancak, sürekli eğitim ile birlikte CP ve glikojen seviyeleri azalır. Glikojen takviyesi birkaç güne kadar birkaç saat sürebilir.
Kronik Tepki
Kas hipertrofisi veya büyüme, direnç antrenmanına primer kronik adaptasyondur. Hipertrofi, kas liflerinin kesit alanındaki artıştır. Çim veya havuz sandalyelerinde bulunan kafes işlerine benzer şekilde, liflerin iskelet kası içindeki kesitleri kuvvet ve güç yeteneklerini arttırır. Direnç eğitimi kas liflerinde protein sentezini veya yapısını arttırır. Uzun süreli eğitim, kastaki kreatin fosfat kapasitesinin artmasına neden olur, böylece bir egzersiz seansı sırasında yorulma başlangıcını azaltır veya geciktirir.
Kas Elyaf Çeşitleri
İskelet kası iki tipe ayrılabilir : yavaş seğirme veya Tip I ve hızlı seğirme veya Tip II, kas lifleri. Temel olarak, yavaş seğirmeli kas lifleri, belli bir süre boyunca devam eden aktiviteye katılırken, hızlı seğirmeli lifler, kısa sürelerin hızlı ve güçlü hareketleri için ayrılmazdır. Tutarlı direnç eğitimi ile, Tip I lifleri, Tip II yüzdesi artarken aynı kalır. Bununla birlikte, bu yeni oluşturulan elyaflar Tip IIa olarak sınıflandırılır çünkü Tip I elyafların bazı özelliklerini üstlenirler.