Lif, bitkilerde bulunan sindirilemeyen karbonhidrat bileşenini ifade eder. Adı, doğal olarak lifli bir yapıya sahip olmasından türetilmiştir. Bitkilerde birincil amacı hücrelerdeki yapının bir bölümünü oluşturmaktır, fakat aynı zamanda insan diyetinde de faydalıdır. Ham elyaf, elyaf türlerini ayırt etmek için az kullanılan bir ayrımdır.
Fonksiyon
Bağırsak kanalında, bir kısmı daha düşük bakteriler tarafından metabolize edilebilse de, lifler enzimler tarafından parçalanmaya dirençlidir bağırsak. Lif, düşük ya da besinsel olmayan bir değere sahiptir, ancak sindirim sistemi üzerindeki etkisinden dolayı, diyabet ve yüksek kan kolesterol seviyeleri gibi sorunlara yardımcı olacağı düşünülmektedir.
bitkiler - selüloz, zamk ve lignin dahil - farklı miktarlarda ve türde liflere sahiptir. Örneğin, pektin ve zamk, fasulye, yulaf kepeği, meyve ve sebzelerin bitki hücrelerinde bulunan suda çözünür bir elyaftır. Bağırsaklardan yiyecek geçişini yavaşlatırlar. Çözünmeyen lif, selüloz ve ligninin hücre duvarlarında bulunur. Diyetteki kütleyi arttırır ve gıdanın sindirim sistemi yoluyla geçişini hızlandırır. Buğday kepeği, kepekli tahıllar, sebzeler ve baklagillerin hepsi iyi çözünmeyen lif kaynaklarıdır.
Ham Lif
Diyetik lif farklı bileşenlerin karmaşık bir karışımıdır; lifli yapı içerebilir veya içermeyebilir. Öte yandan ham elyaf, laboratuvarda sülfürik asit ve sodyum hidroksit gibi bazı sert kimyasal çözücüler ile çözüldükten sonra kalan lifli gıda artıklarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Sert kimyasal maddelerin işlenmesiyle uzaklaştırılan bileşikler ağırlıklı olarak protein, şeker, nişasta, lipitler ve bitki hücrelerinin organik yapısının bir parçası olan yapısal karbonhidratların bölümlerini içerir. Selüloz ve hemiselüloz gibi diğer yapısal karbonhidratların bazıları, insan vücudunda sindirime direnç gösteren kalıntı olarak geride kalır.
Miktar
Colorado State Üniversitesi'nden uzmanlara göre, ham lif sadece yaklaşık yedinci lifin kaynağına bağlı olarak toplam diyet lifinin yarısı. Bazı üreticiler ambalajdaki her iki elyaf türünü de listeleyecek, böylece tüketiciler aradaki farkı kolaylıkla değerlendirebilecek.