Siyah, yeşil ve beyaz çayların hepsi aynı kaynaktan elde edilir, Camellia sinesis bitkisi. Aralarındaki farklar, geldikleri bitkinin bir kısmından ve ne kadar yaşlandıklarından kaynaklanır. Siyah çay yaprakları yeşil çay yapraklarından daha uzun yaşlanır; siyah çay daha koyu bir renge ve daha güçlü bir tada sahiptir. Siyah çay ayrıca bazı çaylarda sorun yaratabilecek diğer çaylardan daha yüksek kafein içeriğine sahiptir. University of Illinois’in Robin Bagwell’ine göre, Batı dünyasındaki çay içenlerinin yaklaşık yüzde 90’ı siyah çay içiyor.
Yüksek Kafein İçeriği
Siyah çayın yüksek kafein içeriği hem avantajlara hem de dezavantajlara sahiptir. Artan zihinsel uyanıklık ve enerji sizin yararınıza işe yarayabilir, ancak kan basıncındaki titizlik, sinirlilik, düzensiz kalp atışı ve potansiyel artış olmayabilir. Siyah çay diğer çay türlerine göre daha fazla kafein içerirken, yine de kahve kadar sadece yaklaşık yarısı kadar kafein içerir. Kafein ayrıca gözünüzdeki basıncı artırabilir, bu da glokomu kötüleştirebilir.
Östrojen Benzeri Etkiler
Siyah çay, hormona bağımlı tümörleri olan insanlar için olumsuz sağlık etkileri yaratabilecek östrojen benzeri etkilere sahip olabilir. MedlinePlus'a göre meme, uterin veya prostat kanseri gibi. Bu durumlardan herhangi birini çekiyorsanız, siyah çaydan kaçınmanız gerektiğini doktorunuza sorun. Endometriozis, uterus dışında uterus dokusu veya uterus fibroidlerinin dışında büyümesi varsa, östrojene cevaben daha da kötüleşebilir, büyük miktarlarda siyah çaydan kaçınmak isteyebilirsiniz.
Azalmış Kateşin
yeşil ve oolong çayında siyah çayın kateşinler adı verilen polifenolleri azdır. Kateşinler, serbest radikal denilen molekülleri temizleyen ve yok eden maddeler olan antioksidanlar gibi davranır. Serbest radikaller diğer hastalıkların yanı sıra kalp hastalığı, kanser veya diyabet komplikasyonları geliştirme riskinizi artırabilen hücre DNA'sına zarar verebilir. Bundan dolayı, siyah çay yeşil çaydan daha az sağlık yararına sahip olabilir. Demir, bitkilerden elde edilen, hayvan kaynaklarından elde edilen ve hem demir dışı demir olmak üzere iki biçimde gelir. Linus Pauling Enstitüsü'ne göre bir bardak çay, demir dışı demir emilimini yüzde 70'e kadar azaltabilir. Özellikle anemik olsanız, hem demir dışı demirden yüksek yemekler yediğinizde, aynı zamanda siyah çay içmeyin.
, , ] ]