D vitamini çeşitli şekillerde gelir, en popüler iki tanesi D2 (ergokalsiferol) ve D3'tür (kolekalsiferol). D2 güneş ışığına tepki olarak bitkiler, mantarlar ve omurgasızlar tarafından üretilir. D3 güneş ışığına ve özellikle UVB ışınlarına tepki olarak insan ve hayvan derisi tarafından yaratılır. D3 Vitamininin insanlarda ve hayvanlarda işlevi esas olarak kanda uygun fosfor ve kalsiyum seviyelerini korumaktır. Son çalışmalar D3 vitamininin çeşitli otoimmün hastalıkların, hipertansiyonun ve osteoporozun önlenmesine yardımcı olduğunu göstermektedir. Güneş ışığının yanı sıra çoğu insan D3 vitaminini doğal gıdalardan veya takviyelerden alır.
D Vitamini Kim İhtiyacı Var?
İnsanların iç mekanda daha fazla zaman geçirip ekvatordan daha az güneş ışığı alan ekvatorlardan daha kuzey enlemlerine göç ettiklerinden, D3 vitamini için artan ihtiyaç başladı. Vitamin, çoğu ticari sütte, balıkta, yumurtada, yeşil sebzede ve morina karaciğeri yağında katkı maddesi olarak bulunur. Yaşlı ya da obez olan, emzirilen bebeklerin yanı sıra güneşe sınırlı maruz kalanların da D3 vitamini tüketimini artırmaları önerilmektedir.
Ulusal Osteoporoz Vakfı Ne Kadar İhtiyacınız Var?
Ulusal Osteoporoz Vakfı ve Ulusal Bilimler Akademisi Tıp Enstitüsü, normal ve sağlıklı insanlar için D vitamini alımının üst sınırlarında farklılık gösterir. Ulusal Osteoporoz Vakfı, 50 yaşın altındaki yetişkinlerin (en düşük yaş belirtilmemiş) 50 ila 800iu D vitaminine ihtiyaç duyduğunu ve 50 yaşın üzerindeki yetişkinlerin günde 800 ila 1.000 Iu'ya ihtiyaç duyduğunu belirtir.
Diğer Görüşler
Ulusal Bilimler Akademisi 'Tıp Enstitüsü on iki aya kadar bebeklerin günde 1.000u alması gerektiğini; Çocuklar ve yetişkinler için 2,000iu önerilir; ve 50 yaş ve üstü yetişkinler 1000iu almalıdır. Özel dozaj sadece kişisel bir doktor veya sağlık uzmanı tarafından önerilmelidir, çünkü bireyin tıbbi durumu, güneş ışığına günlük maruz kalma ve diğer sağlık komplikasyonları önerilen dozu değiştirebilir.
Sun, Gıda ve Takviyeler
A 2000 Amerikan Tabipler Birliği Dergisi tarafından yapılan araştırmada, gün boyunca alınan meyve, sebze ve alkali şekilli yiyeceklerin uygun şekilde servis edilmesinin, takviyelere göre daha iyi emilime yol açabileceği bulundu. Takviyeler, asidik bir ortamda (alkolsüz içecekler, kahve, et ve yumurta gibi yiyecekler) iyi emmez. Biri Citracal gibi takviyeler alıyorsa, boş mideye (tercihen yatmadan önce) alınması önerilir. Bazı ilaçlar barbitüratlar, birçok kolesterol düşürücü ilaç ve kortizon gibi D3 vitamini emilimini engeller. Hem D3 vitamini hem de bunlardan birini alarak nasıl dengeleneceğini bir doktora danışılmalıdır. Mayıs 1999 Amerikan Klinik Beslenme Dergisi'nde belirtilen çalışmalar, bir saatten daha uzun bir süre güneş ışığına maruz kalmanın, önerilen günlük ödenekten daha fazlasını sağlayabildiğini buldu. Genel olarak, uzun süre güneş ışığına maruz kalmamak, özellikle de günün en sıcak saatlerinde (genellikle 11:00 - 14:00 arası) güneş ışığına maruz kalmamanız tavsiye edilir.
"En İyi Zaman" Göreli
Özet olarak, biri dışarıda biraz zaman geçirirse ve zenginleştirilmiş süt, balık, yumurta, yeşil sebzeler ve morina karaciğeri yağı gibi maddeler de dahil olmak üzere gün boyunca çeşitli zamanlarda yemek yerse, yeterli miktarda almaları gerekir. D3 vitamini uygun bir şekilde emilir. Kesin ihtiyaçlarınızı belirlemek için doktora danışmak her zaman en iyisidir.
, , ] ]