Dehidrasyon kan dolaşımınızdaki bir elektrolit dengesizliğine neden olabilir. Sıvı kaybında azalma eğiliminde olan sodyum ve potasyumun aksine, kalsiyum çok yüksek olabilir ve bu da hiperkalsemiye neden olabilir. Bununla birlikte, kalsiyum miktarı mutlaka değişmez. Bunun yerine, sıvı kaybı daha yüksek serum kalsiyum konsantrasyonlarına neden olur. Eğer tedavi edilmezse, şiddetli hiperkalsemi böbrek taşı, böbrek yetmezliği, demans ve aritmi riskini artırabilir.
Belirtiler
Hafif hiperkalsemi genellikle asemptomatiktir, bu nedenle rahatsızlık belirtileri yaşamazsınız. Ancak, kandaki kalsiyum konsantrasyonu arttıkça, dehidratasyonun kendisiyle paylaşılan semptomlar olan bulantı, kusma, iştahsızlık, kabızlık, karın ağrısı ve aşırı susuzluk gelişebilir. Bu belirtilere ayrıca yorgunluk, uyuşukluk, kas güçsüzlüğü, eklem ağrısı ve hatta karışıklık eşlik edebilir.
Gelişme
Normalde, kalsiyumun fazlalığı, vücudunuzdaki mineral seviyelerini düzenlemeye yardımcı olmak için kalsitonin üretimini tetikler. Ancak bu tiroid hormonu sadece kemiklerinizdeki kalsiyum salınımını yavaşlatır, bu nedenle dehidrasyonun bir sonucu olarak bu mineralin yüksek konsantrasyonunu azaltmada etkisizdir. Hiperkalsemiyi iyileştirmek için tıbbi müdahale gerekli olabilir.
Tedavi
Hiperkalsemi tedavisi, yüksek kalsiyum seviyelerinin nedenine dayanır. Bu durumda serum kalsiyumunu düşürmek rehidrasyon gerektirir. Fakat vücudunuzdaki sıvı seviyesini normalleştirmek için sadece su içmek her zaman yeterli değildir. Çoğu hiperkalsemi vakası dehidratasyondan dolayı nispeten hafiftir, kalsiyum seviyelerini sağlıklı bir aralığa getirmek için intravenöz sıvılara ihtiyacınız olabilir ve bu da hastaneye yatış gerektirebilir.
Önleme
Susuz kalmanın bir sonucu olarak hiperkalsemiyi önlemek Uygun hidrasyon teknikleri etrafında döner. MayoClinic.com'a göre çoğu insan için susuzluğunuzu sıvı alımını dikte etmek için kullanmak, su kaybını önlemek için genellikle yeterlidir. Bununla birlikte, egzersiz yapıyorsanız veya hastaysanız, bu yeterli bir rehber olmayabilir. Her zaman daha zorlu atletizm peşinde koşarken, öncesinde ve sonrasında bol miktarda sıvı alın ve hasta olduğunuzda, özellikle de hastalık kusmaya ve ishale yol açtığında sıvı alımınızı artırın.
, , ] ]